ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ciasto marchewkowe. Niestety przeważnie jest robione na mące pszennej z dużą ilością oleju i cukru. Poniżej moja, bardziej dietetyczna wersja tego ciasta. No i oczywiście bez glutenu :)
1 szklanka mąki gryczanej
1/4 szklanki oleju kokosowego (ewentualnie rzepakowego)
1/2 szklanki ksylitolu
2 jajka
1 jabłko
1 szklanka tartej marchewki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego)
1/2 płaskiej łyżeczki sody
3/4 płaskiej łyżeczki cynamonu
bakalie
W misce umieszczamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, ksylitol, olej i jajka. Dokładnie mieszamy.
Na drobnej tarce trzemy jabłko i marchewki. Dodajemy do masy razem z cynamonem i bakaliami. Ja użyłam daktyli, migdałów i orzechów brazylijskich, ale "co kto lubi i może" :).
Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://amozebyciasteczko.blogspot.com/2014/11/bezglutenowe-ciasto-marchewkowe.html