Wykonanie

Zawsze o tej
porze roku w mojej kuchni krasnoludki i Mikołajowe Elfy pieką do paczek :)... A co ?? Oczywiście pierniczki :) Bo nie ma cudniejszego prezentu, niż ten przygotowywany własnoręcznie :) nie ma cudniejszej ozdoby choinkowej niż aromatyczne upieczone samodzielnie pierniczki :) jeśli nie jesteś ekspertem w pieczeniu
ciasteczek, nie umiesz zagniatać ciasta, albo masz bardzo mało czasu - ten przepis jest dla Ciebie!!! Te pierniczki robi się szybko, i są miękkie od razu po upieczeniu :) nie połamiesz sobie na nich zębów :) Szczerze polecam.Składniki:400 g
mąki pszennej2
jaja od kur z wolnego wybiegu130 g
cukru pudru100 g
miodu100 g roztopionego
masła1 łyżeczka
przyprawy do piernika lub
cynamonu1 łyżeczka
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejPrzygotowanie:1. Roztopiamy
masło w rondelku i studzimy.2. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i zagniatami z nich ciasto - będzie ono delikatnie klejące ale mimo to nie dosypujemy
mąki.3. Odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy na grubość nie cieńszą niż 5 milimetrów i wykrawamy kształty :) - to praca świetna dla dzieciaków, więc kto je ma w domu pod ręką niech korzysta z ich pomocy :)4. Pierniczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy około 8, 10 minut w temperaturze 180 °C.5. Gotowe pierniczki lukrujemy tak jak nam podpowiada wyobraźnia i
serce :)Przepis na gęsty
lukier do robienia wzorów:Składniki:1
białko jaja1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytryny lub
wodyPrzygotowanie:
Białko ubijamy mikserem (stopniowo dosypując
cukier puder). Na koniec ubijania dodajemy
sok z cytryny lub
wodę.Aby uzyskać
lukier kolorowy możemy dodać do niego sok z
buraków lub sok z
marchewki.Kto nie ma czasu ani siły na robienie lukru niech skorzysta z propozycji dostępnych w sklepach - choć ostrzegam to mniej zdrowe :)Gotowe pierniczki są pyszne :) Będą wam smakowały :) Żeby uchronić je przed stwardnieniem koniecznie przechowujcie je w metalowym pudełku razem z małym kawałkiem jabłuszka :)Smacznego :) I miłego pierniczenia Wam życzę :)P.s. Przepis zmodyfikowałam, ale jego inspirację zaczerpnęłam od niezawodnej Pani Doroty z Moich Wypieków :)

