Wykonanie
Każdy z nas je uwielbia, pachną Świętami i przypominają dzieciństwo. Cudowne i delikatne, najlepsze PIERNICZKI! Świąteczny klimat ogarnął mnie już całkowicie. Odkąd wróciłam do domu cały czas siedziałabym w kuchni. Dzisiaj postanowiłam po raz pierwszy zrobić pierniczki. Przepis wykorzystałam z mojego prezentu mikołajkowego mianowicie książki Doroty Świątkowskiej „Moje wypieki i desery”. Serdecznie polecam nie tylko ten przepis, ale i wszystkie przepisy pochodzące i z książki i z bloga. www.mojewypieki.com . A tymczasem zapraszam Was na cudowne korzenne pierniczki!
Składniki:300 g
mąki pszennej100 g
mąki pełnoziarnistej2 duże
jajka100 g
miodu100 g roztopionego
masła1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao130 g
cukru pudruLukier:2 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
soku z cytrynyWszystkie składniki na pierniczki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dosyć klejące, ale nie należy dodawać więcej
mąki do niego. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Im grubsze pierniczki tym lepsze. Wycinamy za pomocą foremek pierniczki, układamy na blasze, na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni na 8-10 minut! Pierniczki są gotowe od razu do jedzenia, więc nie musimy się martwić, że trzeba je zrobić kilka tygodni wcześniej, aby zmiękły. Smacznego i udanych przygotowań do Świąt! Ja tymczasem wracam do kuchni!