ßßß
Składniki:300 g mąki pszennej100 g mąki pełnoziarnistej2 duże jajka100 g miodu100 g roztopionego masła1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka przyprawy do piernika1 łyżka kakao130 g cukru pudruLukier:2 łyżki cukru pudru3 łyżeczki soku z cytrynyWszystkie składniki na pierniczki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dosyć klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki do niego. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Im grubsze pierniczki tym lepsze. Wycinamy za pomocą foremek pierniczki, układamy na blasze, na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni na 8-10 minut! Pierniczki są gotowe od razu do jedzenia, więc nie musimy się martwić, że trzeba je zrobić kilka tygodni wcześniej, aby zmiękły. Smacznego i udanych przygotowań do Świąt! Ja tymczasem wracam do kuchni!











