Wykonanie


Coraz bliżej 11 listopad. Dla Poznaniaków to czas gdy masowo spożywają
Rogale Świętomarcińskie:) Tradycja tych
rogali sięga ponad 100 lat. Pieczone są one z okazji imienin Św. Marcina. Charakteryzują się wyjątkowym nadzieniem z białego
maku. Ja niestety owego nie posiadałam, ale tradycja musi być zachowana i
rogale się pojawiły tyle że z nadzieniem z
maku niebieskiego:)Składniki na masę
makową:300 gramów
maku2
jajaskórka pomarańczowa ( lub ekstrakt
pomarańczowy)
cukier waniliowyrodzynki (lub
bakalie)Składniki na ciasto:5 szklanek
mąki0,5 szklanki
mleka0,5 szklanki kwaśnej
śmietany7 dag
drożdży2
jaja2 łyżki
cukru3/4 kostki
margaryny ( miękkiej- wcześniej wyjętej z lodówki)Składniki na
lukier:1
białko1 szklanka
cukru pudrusok z cytrynyMasa makowa:
Mak ugotować. Zmielić 3
razy. Do
maku dodać
cukier waniliowy, rozbełtane
jaja,
rodzynki,
skórkę pomarańczową. Wymieszać i odstawić.Ciasto: Przygotować zaczyn.
Mleko lekko podgrzać. Dodać
drożdże, łyżkę
cukru i łyżkę
mąki. Zostawić do lekkiego wyrośnięcia.
Jaja rozbełtać. W misce wymieszać
mąkę, łyżkę
cukru,
margarynę,
jaja. Dodać zaczyn i
śmietane. Wyrobić elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia pod ściereczką ( ok 1 godziny). Ciasto rozdzielić na 4 części. Wyjąć 1 część resztę przykryć ściereczką. Z ciasta zrobić kulę i rozwałkować na grubość ok 4-5 mm na koło. Podzielić na 8 ( gdy chcemy większe rogaliki) lub 12 ( gdy chcemy mniejsze rogaliki) trójkątów. Przy szerszej części nałożyć łyżeczkę masy makowej, lekko rozsmarować i zwijać w rogalika. Piec w temp ok 170 stopni przez 20-30 minut, by rogaliki były rumiane.
Białko zmiksować z
cukrem pudrem i
sokiem z cytryny na dość lejący
lukier. Pędzelkiem posmarować rogaliki. Ja posypałam uprażonymi i posiekanymi
orzechami oraz
pistacjami i wiórkami.Smacznej niedzieli:)


AgaPrzepis bierze udział w akcji: