Wykonanie
Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z długim wyrabianiem, ale..... jest też opcja drożdżówki "zasypywanej" i której nie trzeba wyrabiać. Ważne w niej jest tylko w odpowiedniej kolejności zasypywać składniki. Jak dla mnie drożdżówka równa się babcia niestety już teraz zostały mi tylko cudowne wspomnienia .............. <3

SKŁADNIKI : 1 szk odpowiada 250 ml10 dag
drożdży świeżych1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka tem. pokojowa5
jajek (roztrzepanych)1 szklanka
oleju5 szklanek
mąki (używam 550)
cukier waniliowy 1 łyżkę (używam z prawdziwą
wanilią, ale może być też zwykły )kruszonka100 g
margaryny (używam naszej ulubionej)pół szklanki
cukru3/4 szklanki
mąkilukierszklankę
cukru pudruwody letniej (w zależności jaką płynność lukru lubimy)
sok z cytryny 1 łyżkę

SPOSÓB WYKONANIA :- 10 dag
drożdży pokruszyć do miski posypać tym 1 szklanką
cukru- na to 1 szklankę
mleka- następnie 5 roztrzepanych jaj- na to 1 szklanka
oleju- na to 5 szklanek przesianej
mąki i
cukier waniliowyNIE MIESZAĆ przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny (może spokojnie być zostawiona i do 4 godzin)- po tym czasie dokładnie wymieszać, aby nie było grudek- wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- posypać kruszonką ( składniki na kruszonkę połączyć palcami ze sobą tworząc "grudki "kruszonki- włożyć do piekarnika nagrzanego d o 180 stopni na 30-35 minut (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika ) najlepiej sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy ciasto jest gotowe- wystudzone ciasto polukrować lukrem (
cukier puder wymieszać z
wodą którą powoli dodajemy do
cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy
sok z cytryny i polewamy ciasto)

Smacznego