ßßß Cookit - przepis na Torcik pomidorowy

Torcik pomidorowy

nazwa

Wykonanie

Torcik pomidorowy, który powstał na potrzeby konkursu pt.:"Dania z serkami kremowymi" był prezentem dla naszych przyjaciół. W miniony weekend spotkał nas zaszczyt uczestniczenia w niezwykłym wydarzeniu. Prawdę powiedziawszy po raz pierwszy miałam okazję świętowania "dziadkowego pępkowego";-)
A jaki zdrowy będzie wnuczek, skoro ponad trzydziestoosobowy tłum wznosił toasty...:-)
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
serek kremowy Apetina czosnek i zioła,
2 pomidory śliwkowe czerwone,
2 pomidory śliwkowe żółte,
pomidorki koktajlowe czerwone i żółte (10-12 sztuk),
pół pęczka bazylii świeżej,
pół pęczka świeżego oregano,
parmezan w kawałku do posypania, na sos do sałatki:
50 ml oliwy z oliwek,
kilka kropel octu balsamicznego,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka musztardy truskawkowej (może być inna),
można dodać odrobinę wody,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Na wierzch rozsmarować serek ziołowy. Zapiekać do zrumienienia w 200 stop.C. W międzyczasie przygotować sałatkę z pomidorów. Wymieszać w słoiczku lub shakerze wszystkie składniki sosu. Pomidory duże pokroić na 4 cząstki, a koktajlowe na pół. Można również dodać suszonych pomidorów. Wymieszać z posiekanymi ziołami. Zalać sosem winigret. Wypełnić upieczone ciasto sałatką, posypać startym parmezanem. Podawać z sałatą i lampką białego schłodzonego wina.
Torcik można upiec w dużej formie lub w kilku małych, jak widać na załączonych zdjęciach powyżej.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/10/torcik-pomidorowy.html