ßßß
Torcik pomidorowy, który powstał na potrzeby konkursu pt.:"Dania z serkami kremowymi" był prezentem dla naszych przyjaciół. W miniony weekend spotkał nas zaszczyt uczestniczenia w niezwykłym wydarzeniu. Prawdę powiedziawszy po raz pierwszy miałam okazję świętowania "dziadkowego pępkowego";-)A jaki zdrowy będzie wnuczek, skoro ponad trzydziestoosobowy tłum wznosił toasty...:-)
Składniki:opakowanie ciasta francuskiego,serek kremowy Apetina czosnek i zioła,2 pomidory śliwkowe czerwone,2 pomidory śliwkowe żółte,pomidorki koktajlowe czerwone i żółte (10-12 sztuk),pół pęczka bazylii świeżej,pół pęczka świeżego oregano,parmezan w kawałku do posypania, na sos do sałatki:50 ml oliwy z oliwek,kilka kropel octu balsamicznego,1 łyżeczka miodu,1 łyżeczka musztardy truskawkowej (może być inna),można dodać odrobinę wody,sól do smaku.Przygotowanie:Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Na wierzch rozsmarować serek ziołowy. Zapiekać do zrumienienia w 200 stop.C. W międzyczasie przygotować sałatkę z pomidorów. Wymieszać w słoiczku lub shakerze wszystkie składniki sosu. Pomidory duże pokroić na 4 cząstki, a koktajlowe na pół. Można również dodać suszonych pomidorów. Wymieszać z posiekanymi ziołami. Zalać sosem winigret. Wypełnić upieczone ciasto sałatką, posypać startym parmezanem. Podawać z sałatą i lampką białego schłodzonego wina.
Torcik można upiec w dużej formie lub w kilku małych, jak widać na załączonych zdjęciach powyżej.