Wykonanie

Torcik
pomidorowy, który powstał na potrzeby konkursu pt.:"Dania z
serkami kremowymi" był prezentem dla naszych przyjaciół. W miniony weekend spotkał nas zaszczyt uczestniczenia w niezwykłym wydarzeniu. Prawdę powiedziawszy po raz pierwszy miałam okazję świętowania "dziadkowego pępkowego";-)A jaki zdrowy będzie wnuczek, skoro ponad trzydziestoosobowy tłum wznosił toasty...:-)

Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego,
serek kremowy Apetina
czosnek i
zioła,2
pomidory śliwkowe czerwone,2
pomidory śliwkowe żółte,
pomidorki koktajlowe czerwone i żółte (10-12 sztuk),pół pęczka
bazylii świeżej,pół pęczka świeżego
oregano,
parmezan w kawałku do posypania, na sos do sałatki:50 ml
oliwy z oliwek,kilka kropel
octu balsamicznego,1 łyżeczka
miodu,1 łyżeczka
musztardy truskawkowej (może być inna),można dodać odrobinę
wody,
sól do smaku.Przygotowanie:Formę do tarty wyłożyć
ciastem francuskim. Na wierzch rozsmarować
serek ziołowy. Zapiekać do zrumienienia w 200 stop.C. W międzyczasie przygotować
sałatkę z
pomidorów. Wymieszać w słoiczku lub shakerze wszystkie składniki sosu.
Pomidory duże pokroić na 4 cząstki, a koktajlowe na pół. Można również dodać
suszonych pomidorów. Wymieszać z posiekanymi
ziołami. Zalać
sosem winigret. Wypełnić upieczone ciasto
sałatką, posypać startym
parmezanem. Podawać z
sałatą i lampką białego schłodzonego
wina.

Torcik można upiec w dużej formie lub w kilku małych, jak widać na załączonych zdjęciach powyżej.