Wykonanie
Udało mi się zdobyć
mąkę z
ciecierzycy! Długo na nią polowałam i w końcu mam! W zasadzie kupił mi ją mój Tata. Mówię Wam, posiadanie takich rodziców to wielkie szczęście :) Teraz kupił mi
syrop klonowy, więc niebawem muszę zrobić pancakes z tym dodatkiem - nie
mogę się doczekać!Wracając do
mąki z
ciecierzycy. Zawsze chciałam coś z niej przygotować, ale jak już ją dostałam, to nagle straciłam wszystkie genialne pomysły. Na szczęście po wpisaniu "chlebek z
ciecierzycy" w Google, wyskoczyły mi przepisy na rozmaite przysmaki z jej wykorzystaniem. Jako, że nie miałam za wiele składników to postawiłam na najprostszy z przepisów - przepis na Farinatę :)Jest to coś pomiędzy plackiem a naleśnikiem z
mąki cieciorkowej. Możecie ją też spotkać pod innymi nazwami -
torta di ceci, socca lub cecina. :)Potrzebne są zaledwie 4 składniki, a robi się ją w chwilę - oprócz czasu, którego potrzebujemy na to, aby odpoczęło przed pieczeniem.Farinata smakuje idealnie jako dodatek do sałatki, lub jedzona w formie kanapki - świetna z
serem i
pomidorem ;)Farinata z
ziołami
Składniki:szklanka
mąki z
ciecierzycyszklanka
wody4 łyżki
oliwyłyżeczka
solipo łyżeczce
bazylii i
oregano (opcjonalnie)
Mąkę łączymy z
wodą,
solą i
oliwą przy pomocy rózgi, tak aby nie było grudek. Odstawiamy na godzinę, aby ciasto odpoczęło.Następnie formę lub patelnię, która jest przystosowana do pieczenia wstawiamy do pieca, który razem z nią nagrzewamy do 240 stopni. Gorącą formę lekko natłuszczamy
oliwą (wlewamy łyżeczkę i obracamy aż cała się nią pokryje - nadmiar można wylać). Wlewamy ciasto i posypujemy wierzch
bazylią i
oregano (opcjonalnie). Pieczemy około 20 minut - aż wierch się zrumieni.Smacznego!