ßßß Cookit - przepis na Krem jaglany z musem truskawkowym

Krem jaglany z musem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

W ramach akcji na FB "Blogerzy słodzą kasze" i na blogu Ziołowy zakątek postanowiłam dołączyć zdrowym deserem, który również może być propozycją śniadaniową.
Coraz częściej sięgam po kaszę jaglaną i również Was zachęcam. Można z niej wyczarować cuda:-)
W tym tygodniu będzie się działo w blogosferze kulinarnej - kasze rządzą:-))
Składniki dla 4 osób:
6 łyżek kaszy jaglanej,
3 łyżki amarantusa,
1 łyżka masła,
2 szklanki wody,
odrobina soli,
2 łyżeczki miodu,
2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego,
40 dkg truskawek,
1 banan,
ewentualnie cukier do posłodzenia musu,
listki mięty do ozdoby.
Przygotowanie:
Po zagotowaniu posolonej wody wsypać wypłukaną kaszę i amarantus, dodać masło. Wymieszać i na minimalnym ogniu gotować ok 25-30 min. Odstawić do ostygnięcia. W melakserze zmiksować kaszę z jogurtem i miodem. Nakładać do szklaneczek do 2/3 objętości. Następnie zmiksować truskawki z bananem, dosłodzić (niekoniecznie). Oczywiście można zmiksować same truskawki. Wyłożyć mus na kaszę. Schłodzić przed podaniem w lodówce.
A tutaj są inne moje propozycje słodkie z kaszą jaglaną: deser czekoladowy, kasza jaglana cytrusowa, kasza z jabłkiem .
/ autorką banerka jest Iwonka Świerczyńska z bloga ' bloGotowania z pasją '/
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/05/krem-jaglany-z-musem-truskawkowym.html