Wykonanie


Ten
makaron, a raczej sos
krewetkowy do niego w połączeniu z
halibutem daje niezwykłe doznania smakowe. Spróbujcie, a nie pożałujecie!Dodaję to danie do konkursu dla blogerów pt.:"
Makaronowe inspiracje Lubelli"

Składniki (3-4 porcje):250 g
makaronu Lubelli Farfalle (Kokardki),4 porcje fileta z
halibuta,0, 5 kg
krewetek koktajlowych,pół
cebuli,1
por,1 szkl.
bulionu warzywnego,
koperek,
sok z cytryny,1-2 łyżki
śmietany 18%tł.,1 łyżka
masła,
olej rzepakowy,
sól,
pieprz.Przygotowanie:Na rozgrzanym
oleju z dodatkiem
masła dodać posiekaną
cebulę i
pora, podsmażyć do momentu aż zmiękną warzywa. Zalać
bulionem, chwilę poddusić do odparowania płynu, doprawić
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Dodać
śmietanę. Na koniec wrzucić
krewetki i
koperek.
Halibuta przyprawić
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny i wstawić do nagrzanego piekarnika, chwilę zapiekać. W tym czasie ugotować
makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.Makron wymieszać z sosem
krewetkowym, ułożyć na wierzchu zapieczoną
rybę.