ßßß Cookit - przepis na Farfalle z sosem krewetkowym i pieczonym halibutem

Farfalle z sosem krewetkowym i pieczonym halibutem

nazwa

Wykonanie

Ten makaron, a raczej sos krewetkowy do niego w połączeniu z halibutem daje niezwykłe doznania smakowe. Spróbujcie, a nie pożałujecie!
Dodaję to danie do konkursu dla blogerów pt.:" Makaronowe inspiracje Lubelli"
Składniki (3-4 porcje):
250 g makaronu Lubelli Farfalle (Kokardki),
4 porcje fileta z halibuta,
0, 5 kg krewetek koktajlowych,
pół cebuli,
1 por,
1 szkl. bulionu warzywnego,
koperek,
sok z cytryny,
1-2 łyżki śmietany 18%tł.,
1 łyżka masła,
olej rzepakowy,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła dodać posiekaną cebulę i pora, podsmażyć do momentu aż zmiękną warzywa. Zalać bulionem, chwilę poddusić do odparowania płynu, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać śmietanę. Na koniec wrzucić krewetki i koperek.
Halibuta przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i wstawić do nagrzanego piekarnika, chwilę zapiekać. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
Makron wymieszać z sosem krewetkowym, ułożyć na wierzchu zapieczoną rybę.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/10/farfalle-z-sosem-krewetkowym-i.html