ßßß
Kalarepa wygląda trochę jak gładki zielony seler a smakuje trochę jak kapusta. Nie jest chyba zbyt popularnym warzywem, a szkoda, bo nawet w zimie można znaleźć ją na niektórych bazarkach - może stanowić więc odskocznię od szklanych pomidorów z supermarketu czy sałaty pędzonej na chemikaliach. Co więcej, z kalarepy można zrobić kilka różnych dań - od zupy, przez koktajl, po... frytki :)Zupa z tego przepisu to pomysł na letnie, lekkie danie w środku zimy. Jedna z czytelniczek bloga słusznie zauważyła, że to zdjęcie wygląda bardziej jak sałatka niż jak zupa - góra pokrojonej w kostkę kalarepy zalana jest niewielką ilością śmietanowo-maślanego płynu. Ale chyba sami rozumiecie: masło+śmietana to mieszanka niezbyt przyjazna dla organizmu :)Składniki:2 kalarepy1 mała cebulalitr bulionu warzywnego2 łyżki masła2 łyżki śmietanysól, pieprzkoperek, natka pietruszkiPrzygotowanie:1. Odciąć liście i twardy spód kalarepy, a następnie pokroić warzywa w małą kostkę i podsmażyć na maśle. Mieszać żeby się nie przypaliły.2. Dorzucić drobno pokrojoną cebulę i smażyć aż się zeszkli.3. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, gotować do miękkości (ok. 15-20 min). Doprawić solą i sporą ilością, najlepiej grubo mielonego, pieprzu.4. Zupę obficie posypać koperkiem i/lub natką pietruszki. Podawać np. z grzankami czy bagietką.