Wykonanie
To zupa z charakterem i wyjątkowym smakiem. Wyrazisty
por, złamany aksamitnym
serkiem i
śmietaną , a jednocześnie podkreślony charakterystycznym smakiem
wędzonego łososia i aromatycznego
koperku stanowi kompozycję niezapomnianej przyjemności dla podniebienia.

Składniki:- 20 dag
ziemniaków,- 1
cebula,- 25 dag
porów (najlepiej białe części),- 2 łyżki
masła,- 2 szklanki
bulionu warzywnego,- 10 dag
wędzonego łososia w plastrach,- 100 g
serka topionego, kremowego,- 4 łyżki gęstej
śmietany do
sosów i zup 18%,- posiekany
koperek ,-
sól i
pieprz do smaku.Sposób wykonania:
ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w małą kostkę,
cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę,
pory kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy, w garnku o grubym dnie roztapiamy
masło, dodajemy
cebulę i
pory, dusimy na małym ogniu około 5 min.,wlewamy
bulion i dodajemy
ziemniaki, gotujemy około 20 min.,zupę lekko studzimy i miksujemy na jednolitą masę a następnie wlewamy ponownie do garnka i podgrzewamy,Niewielką ilość zupy odlewamy do garnuszka i rozpuszczamy w nim
serek topiony (dobrze mieszamy aby nie pozostawić grudek ). Następnie wlewamy to do reszty zupy i dodajemy
śmietanę,Doprawiamy
solą i
pieprzem,Zupę rozlewamy do miseczek , każdą porcję dekorujemy pokrojonym w paski
wędzonym łososiem i posiekanym
koperkiem.