ßßß Cookit - przepis na Ravioli z botwinką w sosie koperkowym

Ravioli z botwinką w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

Pokusiłam się o zrobienie ravioli. Jednak obiektywnie muszę stwierdzić, że wolę nasze pierogi. Oczywiście chodzi o ciasto. Jest o wiele delikatniejsze, szybciej się gotuje i w ogóle bardziej mi smakuje. Ciasto makaronowe to był mój demon, którego pokonałam, ale nie zachwyciło mnie - przynajmniej w ravioli. Następnym razem spróbuję czegoś innego z nim w roli głównej:-)
Składniki: na ciasto:
300 g mąki,
3 jajka,
0,5 szkl. wody,
sól, na farsz:
1 mały pęczek botwinki,
1 cebula,
1 łyżka masła,
koperek,
150 g serka ricotta,
150 g twarogu półtłustego,
1 łyżka śmietany 18% (niekoniecznie),
sól, pieprz, na sos:
pół pęczka koperku,
pół pęczka szczypiorku,
125ml śmietany 18%,
1 łyżeczka masła,
sól.
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto z podanych składników. Odstawić na godzinę. Botwinkę wypłukać i posiekać , młode buraczki cieniutko obrać i pokroić w słupki. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (tak, żeby przykryć buraczki). Posolić, dusić ok. 10 – 15 minut. Po tym czasie o dcedzić i wymieszać z serami, koperkiem, śmietaną i podsmażoną cebulką, doprawić.
Ciasto rozwałkować na dość cienki placek, przekroić na pół, nakładać po łyżeczce farszu, przykryć i wykrajać foremką ravioli. Obgotować w osolonej wodzie około 15 minut.
W tym czasie przygotować sos. Taki sam używam do młodych ziemniaczków (tutaj). Na maśle podsmażyć posiekany szczypiorek, posolić. Gdy zmięknie dodać śmietanę. Chwilę poddusić i na sam koniec wsypać posiekany koperek. Zalać sosem gotowe ravioli.
Zgłoszony przepis do akcji:
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/05/ravioli-z-botwinka-w-sosie-koperkowym.html