Wykonanie


Pokusiłam się o zrobienie ravioli. Jednak obiektywnie muszę stwierdzić, że wolę nasze pierogi. Oczywiście chodzi o ciasto. Jest o wiele delikatniejsze, szybciej się gotuje i w ogóle bardziej mi smakuje. Ciasto
makaronowe to był mój demon, którego pokonałam, ale nie zachwyciło mnie - przynajmniej w ravioli. Następnym razem spróbuję czegoś innego z nim w roli głównej:-)


Składniki: na ciasto:300 g
mąki,3
jajka,0,5 szkl.
wody,
sól, na farsz:1 mały pęczek
botwinki,1
cebula,1 łyżka
masła,
koperek,150 g
serka ricotta,150 g
twarogu półtłustego,1 łyżka
śmietany 18% (niekoniecznie),
sól,
pieprz, na sos:pół pęczka
koperku,pół pęczka
szczypiorku,125ml
śmietany 18%,1 łyżeczka
masła,
sól.Przygotowanie:Wyrobić ciasto z podanych składników. Odstawić na godzinę.
Botwinkę wypłukać i posiekać ,
młode buraczki cieniutko obrać i pokroić w słupki. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością
wody (tak, żeby przykryć
buraczki). Posolić, dusić ok. 10 – 15 minut. Po tym czasie o dcedzić i wymieszać z
serami,
koperkiem,
śmietaną i podsmażoną
cebulką, doprawić.Ciasto rozwałkować na dość cienki placek, przekroić na pół, nakładać po łyżeczce farszu, przykryć i wykrajać foremką ravioli. Obgotować w osolonej wodzie około 15 minut.

W tym czasie przygotować sos. Taki sam używam do
młodych ziemniaczków (tutaj). Na
maśle podsmażyć posiekany
szczypiorek, posolić. Gdy zmięknie dodać
śmietanę. Chwilę poddusić i na sam koniec wsypać posiekany
koperek. Zalać sosem gotowe ravioli.

Zgłoszony przepis do akcji: