Wykonanie


Chyba większość z nas pamięta podpłomyki pieczone na gorącej płycie pieca. Gdy tylko babcia robiła ciasto na pierogi, chętnych było wielu do skubnięcia surowego kawałka i opieczeniu go na kuchennym blacie. W ramach przygotowania się do konkursu Zakładów Tłuszczowych "Kruszwica" S.A. wykorzystałam do zrobienia podpłomyków
olej smakowy z dodatkiem
czosnku i
bazylii. Zapach jaki roznosił się w kuchni był przyjemnie nęcący. A dodatek
czosnku niedźwiedziego doskonale współgrał z
olejem smakowym. Zapraszam więc na przypomnienie sobie smaków dzieciństwa wzbogaconego o dodatki. Ze zwykłej przekąski otrzymałam danie, które doskonale nada się na spotkania z przyjaciółmi na tarasie czy kolację dla rodzinki. Może być też alternatywą dla pizzy, tak lubianej przez większość.

Składniki na 2 porcje:250 g
mąki pszennej,125 ml
wody letniej,3 łyżki
oleju smakowego czosnek z
bazylią,4 średnie
ziemniaki,1
cebula,100 g
boczku wędzonego50 g
twarogu półtłustego,5-6 listków
czosnku niedźwiedziego,100 ml
śmietany gęstej 18%,
sól,
pieprz.Przygotowanie:
Ziemniaki obgotować w mundurkach, wystudzić , obrać i pokroić w plastry. Z
mąki,
wody, 2 łyżek
oleju smakowego i szczypty
soli wyrobić ciasto.
Czosnek niedźwiedzi poszatkować, wymieszać z
twarogiem i
śmietaną. Doprawić
solą i
pieprzem.
Cebulę pokroić w półtalarki. Podgrzać 1 łyżkę
oleju z
czosnkiem i
bazylią, zeszklić
cebulę, dodać
boczek pokrojony w paseczki. Chwilę razem podsmażyć. Włożyć do piekarnika kamień do pizzy i nastawić temperaturę 250 – 260 stopni( jeśli taki posiadamy, jeśli nie to piec na blasze). Ciasto podzielić na 2 równe części. Jeden kawałek rozwałkować na bardzo cieniutki placek. Posmarować
twarożkiem wcześniej przygotowanym, rozsypać połowę plastrów
ziemniaków,
cebulę i
boczek. Wstawić do gorącego piekarnika. Po opieczeniu, jak zacznie się rumienić ( po około 10 minutach) wyłożyć, posypać ewentualnie
szczypiorkiem (niekoniecznie) i zajadać. Bardzo szybko stygnie. Podobnie postąpić z drugim plackiem.
