Wykonanie
Składniki na ok. 40 sztuk pierogów.(
sorki za jakość - zdjęcia robione telefonem :P)

Składniki na ciasto:2,5 szklanki
mąki1 szklanka ciepłej
wody1 łyżka
olejuSzczypta
soliSkładniki na farsz:250 g
twarogu półtłustego3
cebule białe1 kg
ziemniakówOlej do smażenia
Sól,
pieprzPrzepis:
Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy
wodę,
olej oraz
sól i zagniatamy całość na gładkie ciasto i odstawiamy na 5-10 minut żeby ciasto "odpoczęło". Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy za pomocą szklanki
okręgi na nasze pierogi.Następnie przygotowujemy farsz:
cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
oleju do momentu aż się zarumieni. W tym samym czasie umieszczamy
ziemniaki w osolonej wodzie i gotujemy do miękkości.
Ziemniaki po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie
ziemniaki rozgniatamy razem z
twarogiem i dodajemy usmażoną
cebulę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku.Na przygotowane
okręgi z ciasta nakładamy ok. 1 łyżeczkę farszu i zaklejamy brzegi.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem
oleju - do wrzącej
wody wrzucamy partię pierogów i od momentu, w którym pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze ok. 2-3 minuty.Podajemy z zasmażaną
cebulką lub
śmietaną :)

