Wykonanie
Tak wiem, że danie to może nie należy do najbardziej dietetyczne, ale jest przepyszne i czasem nie można się powstrzymać by zjeść coś tak tuczącego.
Potem pojawiają się wyrzuty sumienia i zapewnianie, że to był ostatni raz, że już więcej nie zjem nic takiego, od jutra dieta. A może nie warto siebie aż tak karać, tylko zjeść choćby o jedną sztukę mniej i
mieć dobre samopoczucie, że przygotowało się coś samemu, że rodzince smakowało:)Składniki na ciasto:500g
mąki pszennej250ml gorącej
wodyszczypta
soliSkładniki na farsz:500g ugotowanych
ziemniaków250g
twarogu chudego1
cebulaząbek
czosnkusól i
pieprzZ ugotowanych
ziemniaków zrobić puree.
Cebulę drobno pokroić,
czosnek przecisnąć przez praskę.
Cebulę,
czosnek i
ser dodać do
ziemniaków, doprawić i połączyć.Do
mąki dodać gorącą
wodę, szczyptę
soli i zagnieść ciastoCiasto rozwałkowywać , wykrawać kółka ( najlepiej ostrą szklanką) i łyżeczką nakładać farsz. Zlepić. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować ok. 2-3 minuty. Wyjąć. Podawać z tłuszczem ze skraweczkami i usmażoną
cebulką.
Aga