ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Tak wiem, że danie to może nie należy do najbardziej dietetyczne, ale jest przepyszne i czasem nie można się powstrzymać by zjeść coś tak tuczącego. Potem pojawiają się wyrzuty sumienia i zapewnianie, że to był ostatni raz, że już więcej nie zjem nic takiego, od jutra dieta. A może nie warto siebie aż tak karać, tylko zjeść choćby o jedną sztukę mniej i mieć dobre samopoczucie, że przygotowało się coś samemu, że rodzince smakowało:)
Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej
250ml gorącej wody
szczypta soli
Składniki na farsz:
500g ugotowanych ziemniaków
250g twarogu chudego
1 cebula
ząbek czosnku
sól i pieprz
Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek i ser dodać do ziemniaków, doprawić i połączyć.
Do mąki dodać gorącą wodę, szczyptę soli i zagnieść ciasto
Ciasto rozwałkowywać , wykrawać kółka ( najlepiej ostrą szklanką) i łyżeczką nakładać farsz. Zlepić. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować ok. 2-3 minuty. Wyjąć. Podawać z tłuszczem ze skraweczkami i usmażoną cebulką.
Aga
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2012/08/pierogi-ruskie.html