ßßß


Pita zawsze będzie mi się kojarzyła z okresem moich studiów we Wrocławiu, z Dworcem Głównym i podróżą pociągiem do domu. To był taki rytuał. Najpierw bieg do kasy po bilet, a potem odstanie w gigantycznej kolejce, żeby kupić sobie na podróż pitę. Tamta była głównie napełniona kukurydzą i białą kapustą, ale samo wspomnienie jest już piękne. Wspaniałe są te podróże w czasie:-)Składniki:bułki pita,mięso ulubione ( najczęściej pozostałe z obiadu z dnia poprzedniego),można użyć sera zamiast mięsa,kilka liści sałaty,pomidor,ogórek,papryka czerwona,kawałek kapusty biał ej lub czerwon ej,cebula, na sos:1 łyżeczka majonezu,jogurt naturalny (ilość wg uznania),śmietana 12% (ilość wg uznania),1-2 ząbki czosnku (wg uznania),kechup,papryka słodka, sól.Przygotowanie:Mięso pokroić w paski i podsmażyć, ewentualnie doprawić. Jeśli pita ma być bezmięsna, to starkować ulubiony ser . Warzywa pokroić drobno . K apustę poszatkować, posolić i zagnieść ręką, żeby zmiękła. Zrobić sos czosnkowy z podanych składników.. Pity podgrzać w tosterze, odciąć końcówkę i napełnić w dowolnej konfiguracji.
