ßßß Cookit - przepis na Pikantny Ryż z Kiełbaskami

Pikantny Ryż z Kiełbaskami

nazwa

Wykonanie

Jednogarnkowe danie z warzyw, ryżu i mięsa. Mięso w tym wypadku to doprawione już kiełbaski, które nadają smaku całemu daniu. Właściwie ostateczny smak ryżu zależy od tego jakich kiełbasek użyjemy. Jeśli ktoś lubi ostre smaki, to nie zaszkodzi dodać jeszcze papryczkę chili.
Nie jestem pewna jak jest w Polsce z dostępnością tego typu kiełbasek. Jeśli jest problem, to można zastąpić je mięsem mielonym, które trzeba dobrze doprawić, nie zapominając o ostrej papryce.
Jeżeli jednak używamy kiełbasek, to przed ich zakupem należy sprawdzić skład, żeby nie kupić czegoś co "obok mięsa nie leżało".
Danie jest smaczne i warto je przygotować.
(4 porcje)
Składniki:
oliwa z oliwek; do smażenia
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
5 pikantnych kiełbasek np. włoskich z chili (300-400 g) {chodzi o surowe kiełbaski}
1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
200 g ryżu
1/2 szklanki białego wina (125 ml)
500 ml bulionu drobiowego
4 szczypiorki (spring onions)
1 pomidor
mały pęczek natki pietruszki
sól morska i świeżo mielony pieprz; do smaku
Cebulę pokrój w piórka. Do rozgrzanej patelni wlej trochę oliwy. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut, powinna zmięknąć, ale nie złapać koloru. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki (bądź drobno posiekany). Smaż kolejne 2 minuty.
Z kiełbasek zdejmij osłonki, podziel na małe kawałki i dodaj na patelnię.
Smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut. Wsyp wędzoną paprykę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj ryż. Dokładnie wymieszaj aby pochłonął smaki. Podlej winem i zeskrob kawałki, które przywarły do patelni.
Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na niewielkim ogniu przez 15-20 minut aż ryż zmięknie i wchłonie cały bulion. Zdejmij z ognia i wymieszaj z pokrojonym w kostkę pomidorem, posiekanym szczypiorkiem i pietruszką.
SMACZNEGO!
źródło: "Spicy sausage rice" z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/11/pikantny-ryz-z-kiebaskami.html