Wykonanie
Jednogarnkowe danie z warzyw,
ryżu i
mięsa.
Mięso w tym wypadku to doprawione już
kiełbaski, które nadają smaku całemu daniu. Właściwie ostateczny smak
ryżu zależy od tego jakich kiełbasek użyjemy. Jeśli ktoś lubi ostre smaki, to nie zaszkodzi dodać jeszcze
papryczkę chili.Nie jestem pewna jak jest w Polsce z dostępnością tego typu kiełbasek. Jeśli jest problem, to można zastąpić je
mięsem mielonym, które trzeba dobrze doprawić, nie zapominając o
ostrej papryce.Jeżeli jednak używamy kiełbasek, to przed ich zakupem należy sprawdzić skład, żeby nie kupić czegoś co "obok
mięsa nie leżało".Danie jest smaczne i warto je przygotować.

(4 porcje)Składniki:
oliwa z oliwek; do smażenia1
czerwona cebula1
czerwona papryka2 ząbki
czosnku5 pikantnych kiełbasek np. włoskich z
chili (300-400 g) {chodzi o surowe kiełbaski}1 czubata łyżeczka wędzonej
papryki200 g
ryżu1/2 szklanki
białego wina (125 ml)500 ml
bulionu drobiowego4
szczypiorki (spring onions)1
pomidormały pęczek
natki pietruszkisól morska i świeżo mielony
pieprz; do smaku
Cebulę pokrój w piórka. Do rozgrzanej patelni wlej trochę
oliwy. Dodaj
cebulę i smaż przez 5 minut, powinna zmięknąć, ale nie złapać koloru. Dodaj
paprykę pokrojoną w kostkę i
czosnek pokrojony w plasterki (bądź drobno posiekany). Smaż kolejne 2 minuty.

Z kiełbasek zdejmij osłonki, podziel na małe kawałki i dodaj na patelnię.

Smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut. Wsyp wędzoną
paprykę i dopraw do smaku
solą oraz
pieprzem.

Dodaj
ryż. Dokładnie wymieszaj aby pochłonął smaki. Podlej
winem i zeskrob kawałki, które przywarły do patelni.

Wlej
bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na niewielkim ogniu przez 15-20 minut aż
ryż zmięknie i wchłonie cały
bulion. Zdejmij z ognia i wymieszaj z pokrojonym w kostkę
pomidorem, posiekanym
szczypiorkiem i
pietruszką.

SMACZNEGO!



źródło: "Spicy sausage rice" z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course