Wykonanie
Po krótkiej przerwie wracam do mojej ukochanej, ciasnej kuchni :)Namęczyłam się dziś myśleniem "co by tu zrobić na obiad", przeglądałam strony, te papierowe i te internetowe, szukając inspiracji. Przyszła dopiero, gdy sprawdziłam zawartość lodówki i w tedy mnie oświeciło :) Mam nadzieje, że i Wam się spodoba.Właściwie nie powinno nazywać się risotto, bo nie użyłam ani
ryżu do risotto ani nie posypałam go
parmezanem. Powiedzmy więc, że to coś pomiędzy risotto a pilawem :)

Składniki :- 200 g
ryżu-
czerwona cebula-
czosnek (u mnie 4 ząbki)- 3
pory-
tuńczyk- świeża, posiekana
pietruszka- ok. pół litra
bulionu drobiowego- szklanka
białego wina (u mnie wytrawne)-
oliwa z oliwek-
sól morska-
pieprzPrzygotowanie :1. Siekam drobno
cebulę i podsmażam ją na
oliwie z oliwek. Po około 3 minutach dodaję do niej przeciśnięty przez praskę
czosnek.2. Dodaję
ryż i mieszam jeszcze przez 2 minuty na wolnym ogniu.3. Dolewam
wina, mieszam i czekam spokojnie, aż
ryż wchłonie całe
wino (mhmm .. ten etap lubię najbardziej).4. Zaczynam dodawać
bulion. Około 100ml. Mieszam i czekam, aż
ryż wchłonie cały płyn. Dolewam kolejną porcję
wywaru, gdy poprzednia zostanie prawie całkowicie wchłonięta przez
ryż.5. Przy ostatnim podlaniu
ryżu daję pokrojonego
pora.6. Na sam koniec dodaję
tuńczyka i doprawiam
solą i
pieprzem oraz posypuję całość
natką.Smacznego!