ßßß
Składniki:600 - 650 g filetów rybnych (u mnie dorsz)1 cebula2 łyżki masła1 czerstwa bułkamleko do namoczenia bułki1 jajko1 litr bulionu warzywnego300 ml gęstej śmietany2 łyżki mąki1 łyżka drobno posiekanego koperkuszczypta suszonego imbiruszczypta suszonego czosnkubiały pieprzsólRybę przemiel przez maszynkę. Bułkę namocz w mleku i odstaw. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle.
Do ryby dodaj odciśniętą z mleka bułkę, jajko, zeszkloną cebulę, dopraw solą i pieprzem. Wyrób ręką na jednolitą masę.
Kształtuj niewielkie pulpeciki, a następnie wrzuć je do gorącego bulionu i gotuj na małym ogniu ok 20 minut.
W miseczce wymieszaj śmietanę, mąkę i trochę bulionu. Dolej do garnka, całość dopraw solą, pieprzem i imbirem. Zagotuj mieszając.
Na koniec dodaj posiekany koperek. Podawaj ciepłe np. z ryżem.
SMACZNEGO!


źródło: ze zmianami - Elżbieta Adamska "Kuchnia Polska"