Wykonanie
Parę dni temu na jednym z blogów zobaczyłam piękną
struclę cytrynową. Od razu wiedziałam, że muszę ją upiec. Jestem pewna, że gdybym miała wszystkie potrzebne składniki zrobiłabym ją jeszcze tamtego dnia. Nie miałam
sera i
maślanki, a do Polskiego sklepu mam daleko-w mojej miejscowości nie ma żadnego. Na całe szczęście jest internet, Tesco, w którym jest trochę
polskich produktów i dostawy do domu! ;)Postanowiłam zrobić jedną
struclę z połowy ciasta ponieważ nie dalibyśmy rady zjeść dwóch-chociaż ta którą upiekłam wyszła bardzo pyszna. Jednak kiedy
będę robiła ją następnym razem chyba upiekę w keksówce albo w jakiejś innej blaszce, bo jak widać na załączonych zdjęciach rozlazła mi się na boki ;)Razem z mężem doszliśmy do porozumienia w kwestii smaku jaki nam przypomina. Jest to smak z dziecięcych lat, smak pysznych drożdżówek z
serem kupionych w pachnącej słodkością piekarni, smak, którego się nie zapomina.Przepis, z którego skorzystałam znajduje się tutaj (a tutaj jest jego oryginał). Poniżej znajdziecie proporcje i składniki jakich ja użyłam.

250 g
mąki chlebowej125 ml letniej
maślanki1
jajko1,5 łyżki
cukru1/4 łyżeczki
soli30 g roztopionego
masła1 opakowanie
drożdży suchych - 7g (powinna być połowa z tego, ale ja dałam tyle)skórka otarta z 1
limonki i sok z niej wyciśnięty
Mąkę wymieszać z suchymi
drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut-u mnie było to około 50 minut ponieważ dałam więcej
drożdży).

Nadzienie:250 g
twarogu półtłustego lub tłustego1
żółtko55 g
cukru25 g
masła, w temperaturze pokojowejskórka otarta z 1
limonki2 łyżki
cukru waniliowego2 łyżeczki
aromatu waniliowegoPrzygotować nadzienie: wszystkie składniki włożyć do miski, rozgnieść (widelcem lub jak ja - tłuczkiem do
ziemniaków) i wymieszać (nie ma konieczności mielenia
twarożku, dobrze smakuje, jeśli są wyczuwalne grudki).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując
mąką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie, tylko na środku, wzdłuż dluższego
boku. Ciasto zwinąć w roladę, składając na 3 części (pierwszą, dolną częścią ciasta przykrywamy część wysmarowaną nadzieniem, następnie składamy raz jeszcze, zwijając jak roladę; boki podkładamy pod spód).

Gotową
struclę ułożyć na blaszce (27 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć
mąką, przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Przed samym pieczeniem
strucle naciąć wzdłuż
ostrym nożem, prawie do samej blaszki (nie przecinając końców
strucli, należy zostawić około 5 cm z każdej strony nie rozcięte), posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka, posypać kruszonką.Kruszonka:50 g
mąki pszennej25 g
cukru z
wanilią lub 8g
cukru waniliowego30 g
masła, roztopionegoWszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając
między palcami, uformować je w kruszonkę.
Strucle piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut, do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na kratkę, wystudzić.