ßßß
250 g mąki chlebowej125 ml letniej maślanki1 jajko1,5 łyżki cukru1/4 łyżeczki soli30 g roztopionego masła1 opakowanie drożdży suchych - 7g (powinna być połowa z tego, ale ja dałam tyle)skórka otarta z 1 limonki i sok z niej wyciśniętyMąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut-u mnie było to około 50 minut ponieważ dałam więcej drożdży).
Nadzienie:250 g twarogu półtłustego lub tłustego1 żółtko55 g cukru25 g masła, w temperaturze pokojowejskórka otarta z 1 limonki2 łyżki cukru waniliowego2 łyżeczki aromatu waniliowegoPrzygotować nadzienie: wszystkie składniki włożyć do miski, rozgnieść (widelcem lub jak ja - tłuczkiem do ziemniaków) i wymieszać (nie ma konieczności mielenia twarożku, dobrze smakuje, jeśli są wyczuwalne grudki).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując mąką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie, tylko na środku, wzdłuż dluższego boku. Ciasto zwinąć w roladę, składając na 3 części (pierwszą, dolną częścią ciasta przykrywamy część wysmarowaną nadzieniem, następnie składamy raz jeszcze, zwijając jak roladę; boki podkładamy pod spód).
Gotową struclę ułożyć na blaszce (27 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Przed samym pieczeniem strucle naciąć wzdłuż ostrym nożem, prawie do samej blaszki (nie przecinając końców strucli, należy zostawić około 5 cm z każdej strony nie rozcięte), posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać kruszonką.Kruszonka:50 g mąki pszennej25 g cukru z wanilią lub 8g cukru waniliowego30 g masła, roztopionegoWszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować je w kruszonkę.
Strucle piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut, do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na kratkę, wystudzić.