Wykonanie
Po świątecznym nadużywaniu,
pora na lekkie przekąski, idealne na szampańskie imprezy, by czuć się lekko i sprawnie. Polecam smaczne pasty z
łososia i
szpinaku do podawania na przykład z
ryżem, z
jajkami, babeczkami lub tak, jak poniżej w przepisie na podpieczonym
tostowym chlebie.


Składnikiporcja na spory półmisek

200 g
łososia wędzonego200 g
mrożonego szpinaku150 g półtłustego
twarogu lub
serka mascarpone1 łyżka
masła1-2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
ziół prowansalskichząbek
czosnku lub szczypta suszonegoszczypta mielonej
gałki muszkatołowejsól,
pieprz do smakudo formowania użyłam foremek do
ciastek - najlepiej sprawdziła się gwiazdka - pasuje do Świąt i karnawału. Bardzo proste przekąski do przygotowania. Wystarczy użyć foliowego woreczka do celów spożywczych i nakładać...
Potem przylepiać gwiazdki do siebie. Miłej zabawy!PrzygotowaniePrzepis na filmie
Szpinak podgrzewam na niewielkim ogniu i mieszam, by dobrze odparować nadmiar
wody. Pod koniec dodaje
zioła, gałkę,
czosnek,
masło,
sól,
pieprz. Mieszam. Chwilę podgrzewam i studzę.Podpiekam wykrojone
chlebki (dobrze by było zrumienić je z obu stron - tak naprawdę to trwa chwilę na funkcji grilla w piekarniku- minuta, dwie, może trzy - to zależy od piekarnika, dlatego trzeba tego przypilnować, bo spalą się w moment).

Miksuję blenderem
łososia z połową
sera,
pieprzu i
sokiem z cytryny.
Łosoś dość słony, dlatego praktycznie nie
solę a
ser łagodzi jego słoność.
Cytryna zaś
daje mu o wiele więcej smaku.Miksuję blenderem wystudzony
szpinak z drugą połową
sera i w razie potrzeby przyprawiam
solą i
pieprzem.Może wykorzystacie przepis na Sylwestra lub w karnawale. Polecam.Korzystając z okazji Życzę Wam Kochani Wszelkiej Pomyślności w Nowym Roku 2015