Wykonanie
Jestem miłośniczką
szpinaku i uwielbiam przygotowywać go w różnych wersjach.Dziś wybór padł na
makaron ze
szpinakiem, z dodatkiem
łososia i kremowego
serka.Dla 2 osób:200 g
makaronu spaghetti3 garści
świeżego szpinaku150 g
wędzonego łososia200 g
serka mascarpone1
papryczka chili2-3 ząbki
czosnkupieprz,
sólgałka muszkatołowa1 łyżka
masła1 łyżka
soku z cytrynyDo wrzącej, wcześniej osolonej
wody wrzucamy
makaron i gotujemy go al dente (czas gotowana skracamy o 2 minuty niż czas podany na opakowaniu). Gotowy odcedzamy.Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła, dodajemy posiekany drobno
czosnek oraz czerwoną
papryczkę chili, smażymy na wolnym ogniu około 1 minutę. Dodajemy
szpinak,a po 2-3 minutach
mascarpone, mieszamy do momentu aż
ser się rozpuści. W tym momencie na patelnię możemy włożyć rozdrobnionego wcześniej
łososia, wlewamy łyżkę
soku z cytryny i mieszamy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Do przygotowanego sosu dodajemy
makaron, trzymamy na ogniu 1,5-2 minuty, wykładamy na talerze, smacznego!
