ßßß Cookit - przepis na Pierś kurczaka ze szpinakiem i twarogiem

Pierś kurczaka ze szpinakiem i twarogiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 piersi kurczka (czyli dwie podwójne ;))
400 gram twarogu
450 gram mrożonego szpinaku
1 cebula (mała)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
olej/oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Krok 1
Mięso oczyścić i umyć. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek mięsa posolić, popieprzyć i obsypać ziołami prowansalskimi. Smażyć na rozgrzanym oleju/oliwie z obu stron po ok 3 minuty.
Usmażone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2
Na patelni podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę i posiekany drobno czosnek. Wymieszać z twarogiem, posolić. Wyłożyć na kurczaka, równo rozprowadzić.
Krok 3
Na patelni odparować całą wodę ze szpinaku. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Szpinak wyłożyć na warstwę twarogu.
Krok 4
Zapiekać przez 40 minut w 180 st. C. Podawać z ryżem.
Porcja dla 5-6 osób.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/07/9851/piers-kurczaka-ze-szpinakiem-i-twarogiem