Wykonanie
Jak już jestem w temacie pierogów, to nie może zabraknąć farszu ze
szpinakiem. Ten farsz akurat jest z dodatkiem
sera feta, ale pierogi z samym
szpinakiem też są rewelacyjne.Ciasto:300 g
mąki150 ml wrzątku
sólFarsz:500 g
mrożonego szpinaku200 g
sera feta1
cebula4 ząbki
czosnkupieprzgałka muszkatołowaWykonanie:Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę i dodać
sól. W
mące zrobić wgłębienie, wlać większość
wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej
wody.Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.Farsz:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na
oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać
szpinak i gotować. Gdy
szpinak się rozmrozi dodać gałkę i
pieprz. Gotować aż nadmiar
wody odparuje.
Szpinak ostudzić.Jeśli w
szpinaku nadal jest dużo
wody,
wodę odcisnąć a następnie go posiekać. Dodać
ser feta i dokładnie wymieszać.Pierogi:Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć
wodą i dokładnie skleić pieroga.Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia