ßßß Cookit - przepis na Pierogi z szpinakiem i serem feta

Pierogi z szpinakiem i serem feta

nazwa

Wykonanie

Jak już jestem w temacie pierogów, to nie może zabraknąć farszu ze szpinakiem. Ten farsz akurat jest z dodatkiem sera feta, ale pierogi z samym szpinakiem też są rewelacyjne.
Ciasto:
300 g mąki
150 ml wrzątku
sól
Farsz:
500 g mrożonego szpinaku
200 g sera feta
1 cebula
4 ząbki czosnku
pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.
Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
Farsz:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać szpinak i gotować. Gdy szpinak się rozmrozi dodać gałkę i pieprz. Gotować aż nadmiar wody odparuje. Szpinak ostudzić.
Jeśli w szpinaku nadal jest dużo wody, wodę odcisnąć a następnie go posiekać. Dodać ser feta i dokładnie wymieszać.
Pierogi:
Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga.
Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/01/pierogi-z-szpinakiem-i-serem-feta.html