ßßß
2 kiełbaski wielkości serdelka6-8 pieczarek5 jaj1/2 szklanki jogurtu10-15 dag twarogu1 cebula2 ząbki czosnkuświeże zioła - szczypior, tymianeksól, pieprz do smaku1 łyżka olejuPrzygotowanie:1. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażam na oleju (można zrobić to na maśle, byle krótko - chyba, że klarowane)). Dodaję po chwili rozdrobniony czosnek. Zaraz po nim pokrojone - kiełbaskę, pieczarki, zioła i podsmażam około 2-3 minut. Przyprawiam solą i pieprzem.2. W misie bełtam jaja z jogurtem, szczyptą soli, pieprzu i posiekanym szczypiorkiem.3. Piekarnik nastawiam na 180 stopni C, grzałka góra-dół.4. Smaruję naczynie ceramiczne olejem i rozkładam w nim pieczywo. Na pieczywie układam podsmażone pieczarki z kiełbasą. Na to rozdrobniony ser. Polewam wszystko mieszaniną z jaj i jogurtu. Praską do ziemniaków delikatnie dociskam zawartość, żeby masa jajeczna wszędzie dotarła.5. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Pod koniec wierzch zapiekanki można zrumienić na funkcji grilla.Smacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika