Wykonanie
Wczoraj był taki dzień od
kawy do
kawy, deszczowy, z huśtawką nastroju a przecież coś zjeść trzeba. Zajrzałam do lodówki...
Jajka są, jakaś
kiełbaska została, trochę
pieczarek, jak zawsze nieco
twarogu... Jeszcze tylko do ogródka po jakieś
ziółka... Żadnego gotowania!!! A nie, nie...
Cebulkę musiałam podsmażyć z
pieczarkami, ale to tylko chwila...

Składniki:2-3 kromki pokrojonego
pieczywa
2
kiełbaski wielkości serdelka6-8
pieczarek5 jaj1/2 szklanki
jogurtu10-15 dag
twarogu1
cebula2 ząbki
czosnkuświeże
zioła -
szczypior,
tymianeksól,
pieprz do smaku1 łyżka
olejuPrzygotowanie:1. Pokrojoną w kostkę
cebulkę podsmażam na
oleju (można zrobić to na
maśle, byle krótko - chyba, że klarowane)). Dodaję po chwili rozdrobniony
czosnek. Zaraz po nim pokrojone -
kiełbaskę,
pieczarki,
zioła i podsmażam około 2-3 minut. Przyprawiam
solą i
pieprzem.2. W misie bełtam
jaja z
jogurtem, szczyptą
soli,
pieprzu i posiekanym
szczypiorkiem.3. Piekarnik nastawiam na 180 stopni C, grzałka góra-dół.4. Smaruję naczynie ceramiczne
olejem i rozkładam w nim
pieczywo. Na
pieczywie układam podsmażone
pieczarki z
kiełbasą. Na to rozdrobniony
ser. Polewam wszystko mieszaniną z jaj i
jogurtu. Praską do
ziemniaków delikatnie dociskam zawartość, żeby masa jajeczna wszędzie dotarła.5. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Pod koniec wierzch zapiekanki można zrumienić na funkcji grilla.Smacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika