Wykonanie
Zapiekanka smaczna i bardzo sycąca.Idealna na chłodne dni.Składniki:-1,5 kg
ziemniaków-0,3 kg
mielonego mięsa-4 surowe
kiełbasy-0,5 kg
kiszonej kapusty-0,2 kg
pieczarek-2
cebule-
sól,
pieprz,
pieprz ziołowy-
czosnek niedźwiedzi-
olej do smażenia
Kapustę gotujemy w niewielkiej ilości
wody ok. 40 minut.Odcedzamy, studzimy i kroimy na drobno.
Cebulę i
pieczarki kroimy w drobną kostkę.
Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy
cebulę, dodajemy
pieczarki,przyprawiamy i smażymy do odparowania sosu.Zdejmujemy z patelni.Zdejmujemy osłonki z
kiełbasy i razem z mielonym
mięsempodsmażamy na patelni do zrumienienia.
Mięso również należy doprawić do smaku.
Kapustę,
mięso i
pieczarki mieszamy.
Ziemniaki ścieramy w maszynie lub ręcznie.Doprawiamy
solą,
pieprzem ziołowym, dodajemy
czosnek niedźwiedzi.
Łączymy
ziemniaki z mieszanką
kapusty,
mięsa i
pieczarek i wszystko mieszamy.
Przekładamy do natłuszczonej blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 90 minut.
Zapiekanka gotowa.
Smacznego!