Wykonanie
ciasto;
450 g
mąki300 ml wrzątku1 łyżka
oleju1 łyżeczka
solinadzienie1 kg
bobu200 g
kiełbasy1/4
cebuli1 łyżeczka tłuszczu
sólpieprzpieprz ziołowyczosnek niedźwiedzi
Bób ugotować, odcedzić, wystudzić, przekręcić przez maszynkę,
kiełbasę i
cebulę drobno pokroić w kosteczkę i przysmażyć dodając łyżeczkę tłuszczu. Całość dodać do
bobu, przyprawić do smaku
solą,
pieprzem, i
czosnkiem niedźwiedzim, wymieszać nadzienie.
Mąkę wsypać do miski, dodać
sól i
olej, zalać wrzątkiem, na początku mieszać łyżką a następnie zagnieść ciasto. Wałkować, wykrawać krążki i lepić pierożki. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z
cebulką przyrumienioną na tłuszczu, mozna dodać drobno posiekany ząbek
czosnku. Posypać
natką pietruszki i
bazylią.
Opublikowany w