ßßß
ciasto;
450 g mąki300 ml wrzątku1 łyżka oleju1 łyżeczka solinadzienie1 kg bobu200 g kiełbasy1/4 cebuli1 łyżeczka tłuszczusólpieprzpieprz ziołowyczosnek niedźwiedziBób ugotować, odcedzić, wystudzić, przekręcić przez maszynkę, kiełbasę i cebulę drobno pokroić w kosteczkę i przysmażyć dodając łyżeczkę tłuszczu. Całość dodać do bobu, przyprawić do smaku solą, pieprzem, i czosnkiem niedźwiedzim, wymieszać nadzienie.Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej, zalać wrzątkiem, na początku mieszać łyżką a następnie zagnieść ciasto. Wałkować, wykrawać krążki i lepić pierożki. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z cebulką przyrumienioną na tłuszczu, mozna dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Posypać natką pietruszki i bazylią.
Opublikowany w