Wykonanie
Share the post "
Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad"Dziś proponuję świetny dodatek do każdego dania głównego. Pyszne
pieczarki na ciepło, smażone z
cebulką,
czosnkiem i
ziołami, a na koniec podlane delikatnie
śmietanką dzięki
czemu są też delikatnie kremowe. Jest ona świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Ja podałam ją z karkóweczką i pieczonymi
ziemniakami i wyszło przepysznie.
Jetem ogromnym fanem
grzybów i czasami kupuję je w większych ilościach, a później leżą w lodówce i błagają o przerobienie. I to jest świetny sposób na ich przetworzenie, dzięki
czemu nic się nie marnuje. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English(4-5 porcji)Składniki:600 g
pieczarek, pokrojonych w grube plastry lub ćwiartki1
cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, pokrojone w plasterki1 łyżka
oleju2 łyżki
masła1 łyżka posiekanego
szczypiorku1 łyżeczka suszonego
tymianku1/2 łyżeczka
curry1 szczypta
kurkumy150 ml
śmietanki 36%sól,
pieprzPrzygotowanie:Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj
olej i
masło i włóż
cebulę. Podsmaż do zeszklenia, po czym dodaj
pieczarki i podsmaż przez 5 minut aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu.Dodaj
czosnek,
szczypiorek,
tymianek,
curry i
kurkumę u dokładnie wymieszaj. Podsmaż przez kolejne 5 minut i dodaj
śmietankę.Podsmaż przez kolejną minutę, dopraw
solą i
pieprzem i podawaj.Smacznego!

English versionWarm mushroom salad(4-5 servings)Ingredients:600 g of button mushrooms, cut into thick slices or quartered1 onion, diced2 garlic cloves, sliced1 tablespoon of vegetable oil2 tablespoons of butter1 tablespoon chopped chives1 teaspoon dried thyme1/2 teaspoon
curry spice1 pinch of turmeric150 ml of double creamsalt and pepperPreparation:Preheat the large and deep pan over medium heat, add oil and butter and add the onion. Cook until translucent, add mushrooms and cook for 5 minutes until soft, stirring occasionally.Add garlic, chives, thyme,
curry and turmeric and mix. Cook for 5 minutes and mix in double cream.Cook for another minute, season with salt and pepper and
serve.Enjoy!

Share the post "
Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad"



