ßßß Cookit - przepis na Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad

Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad

nazwa

Wykonanie

Share the post "Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad"
Dziś proponuję świetny dodatek do każdego dania głównego. Pyszne pieczarki na ciepło, smażone z cebulką, czosnkiem i ziołami, a na koniec podlane delikatnie śmietanką dzięki czemu są też delikatnie kremowe. Jest ona świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Ja podałam ją z karkóweczką i pieczonymi ziemniakami i wyszło przepysznie. Jetem ogromnym fanem grzybów i czasami kupuję je w większych ilościach, a później leżą w lodówce i błagają o przerobienie. I to jest świetny sposób na ich przetworzenie, dzięki czemu nic się nie marnuje. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
(4-5 porcji)
Składniki:
600 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry lub ćwiartki
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczka curry
1 szczypta kurkumy
150 ml śmietanki 36%
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i masło i włóż cebulę. Podsmaż do zeszklenia, po czym dodaj pieczarki i podsmaż przez 5 minut aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj czosnek, szczypiorek, tymianek, curry i kurkumę u dokładnie wymieszaj. Podsmaż przez kolejne 5 minut i dodaj śmietankę.
Podsmaż przez kolejną minutę, dopraw solą i pieprzem i podawaj.
Smacznego!
English version
Warm mushroom salad
(4-5 servings)
Ingredients:
600 g of button mushrooms, cut into thick slices or quartered
1 onion, diced
2 garlic cloves, sliced
1 tablespoon of vegetable oil
2 tablespoons of butter
1 tablespoon chopped chives
1 teaspoon dried thyme
1/2 teaspoon curry spice
1 pinch of turmeric
150 ml of double cream
salt and pepper
Preparation:
Preheat the large and deep pan over medium heat, add oil and butter and add the onion. Cook until translucent, add mushrooms and cook for 5 minutes until soft, stirring occasionally.
Add garlic, chives, thyme, curry and turmeric and mix. Cook for 5 minutes and mix in double cream.
Cook for another minute, season with salt and pepper and serve.
Enjoy!
Share the post "Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad"
Źródło:https://karmelowy.pl/salatka-pieczarkowa-na-cieplo-warm-mushroom-salad