Wykonanie
Święta tuż tuż, dlatego chętnie podzielę się przepisem na
białą kiełbaskę nie tylko do
żurku, bo świetnie się sprawdza do grillowania, pieczenia, czy ot tak na zimno. Kładę spory nacisk na wyrabianie masy
mięsnej, co procentuje nie tylko w smaku i wyglądzie, ale przy ściąganiu osłonki, do której nie przywierają kawałki
mięsa a
wędlinka jest soczysta i kroi się idealnie.


Składniki:Przygotowałam przepis na około 2 kilograma
wieprzowiny od
łopatki
2 kilogramy
mięsa wieprzowego2 łyżeczki
soli (z brzuszkiem)3/4 szklanki
bulionu50 ml
octu owocowego,
winnego,
wina lub
piwa2-3 łyżeczki mocnej
musztardy2 ząbki
czosnku1 kopiasta łyżeczka
majerankupłaska łyżeczka
ziół prowansalskich4
liście laurowe (2 do parzenia)8 ziaren
ziela angielskiego (4 do parzenia)
pieprzu w ziarnach według uznania15-20 ziaren jałowcaPrzygotowaniePrzygotowanie
kiełbaski białej na filmie1.
Mięso myjemy. Kroimy na porcje wygodne do maszyny.
Mięso mielimy przez siatkę z szerokimi dziurkami lub kroimy w drobną kostkę. Około 2,5 m osłonek płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, wywracając na lewą stronę, nabierając w nie
wodę, która wykaże czy nie są na przykład dziurawe (dobre osłonki , kiedy wpuszczamy do nich bieżącą
wodę tworzą kształtne
kiełbaski).2. W młynku
mielę pokruszone
liście laurowe,
pieprz czarny i
ziele angielskie. 3. Do
musztardy wlewam
ocet i mieszam.4. Do
soli wsypuję
zioła, zmielone
przyprawy i posiekany na drobniutko
jałowiec. Mieszam.5. Siekam na drobniutko
czosnek i wsypuję do zmielonego
mięsa. Dodaję także wymieszane
zioła ze
solą i połowę szklanki
bulionu.6. Mieszam masę około 4-5 minut, podlewając w międzyczasie rosół. Wyrabianie masy kiełbasianej przynosi satysfakcję z wyrobu -
kiełbaska super się kroi i bez trudu można zerwać z niej osłonkę.7. Wyrobioną masę wstawiam do lodówki na dwanaście godzin,8. Następnego dnia masa trafia do maszyny. Nabijam w osłonki
mięso. Osłonki i lejek wędliniarski muszą być mokre, żeby bez trudu przebiegał wyrób kiełbasek.

9. Gotuję w dużym garnku około 4-5 litrów
wody. Kiedy się zagotuję wrzucam do niej dwa
liście laurowe, 4 ziarna
ziela angielskiego i płaską łyżeczkę
soli.

Wkładam surową
kiełbasę i parzę około 20 minut na minimalnym płomieniu.
Woda nie może się zagotować a jej temperatura oscyluje w granicach 90 stopni C. Popularnie mówiąc parzę
kiełbaski w temperaturze rosołowej. Jeśli osłonki są szersze od przeciętnych kiełbaśnic trzeba przedłużyć ten etap o pięć minut.Wystarczy
kiełbaski zrobić raz, żeby się przekonać, że to całkiem łatwe zadanie a efekt za każdym następnym razem jest coraz lepszy. Polecam!!!Smakowitości życzę na świątecznym wielkanocnym
stole oraz zdrówka i pomyślności.Polecam łatwą do przygotowania
sałatkę wielkanocną z
kurczakiem
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika