Wykonanie
Warto poszukać ładnego, niezbyt tłustego kawałka
surowego boczku, bo r olada z niego przygotowana nie dość że dobrze smakuje, to pięknie wygląda. Jest delikatna, mięciutka, dobrze się kroi.


Składniki :600-700 g.
surowego boczku (cienki, długi płat, z dużą ilością
mięsa)
Przyprawy :2 pokruszone
liście laurowe3 ząbki
czosnku2 łyżki
majeranku1 łyżeczka
ziół prowansalskich1 łyżeczka
pieprzu ziołowego1 pełna łyżeczka
soliDodatkowo :
musztarda ziołowa do posmarowaniaPrzygotowanie :Wszystkie
przyprawy rozcieram w moździerzu i powstałą pastą nacieram
boczek z obu stron. Zwijam go ściśle i porządnie obwiązuję sznurkiem, a z zewnątrz smakuję cienką warstwą
musztardy. Tak przygotowaną roladę zawijam w folię aluminiową i wkładam na minimum 12 godzin do lodówki. W tej samej folii piekę przez 2 godziny w temperaturze 170 stopni C, po czym rozrywam ją lub zdejmuję i piekę jeszcze ok. pół godziny. Rolada jest najlepsza do krojenia po całkowitym schłodzeniu przez kilka godzin w lodówce.