Wykonanie

Co jakiś czas robię przegląd w lodówce, czego efektem bywają smakowite dania, zwłaszcza wtedy, kiedy brakuje mi pomysłu na obiad, czy wczesną kolację. Zapiekanka z resztek jest bardzo pyszna, syta i dziecinnie prosta w przygotowaniu.Polecam!Składnikiporcja na 2-3 osoby - to zależy od potrzeb

5-6 kromek
chleba3
jajaokoło 250 gram
twarogu1 szklanka
jogurtu naturalnegookoło 20 dag
pieczarekpół szklanki
płatków owsianych1
por lub
cebula1-2 ząbki
czosnkusól,
pieprz, ulubione
zioła1-2 łyzki
oleju do smażeniaPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Przygotowałam zapiekankę na formę o średnicy 28 cm. Formę smaruję cienko
olejem.
Płatki zalewam wrzącą
wodą, żeby zmiękły.2. Umytego, posiekanego i posolonego
pora podsmażam na
oleju. Jak nieco zmięknie, dodaję
zioła,
pieczarki a na końcu rozdrobniony
czosnek. Podsmażam wszystko maksymalnie 2 minuty.3. Wykładam formę
chlebem. Można wykorzystać starsze
pieczywo.4. W misie mieszam
jaja,
jogurt, namoczone
płatki owsiane, szczyptę
soli,
ziół i
pieprzu.





5. Na
chleb wykładam smażonkę z
pora i
pieczarek. Kolejno wykładam pokruszony
ser. Wyrównuje powierzchnię przeciskaczem do
kartofli i zalewam masą jajeczno-
jogurtową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. grzałka góra-dół, nieco wyżej od środkowej półki.Smacznego!!!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika