Wykonanie

Dziś kolejna porcja przepisów z
serii Kuchnia ekspaty czyli jak przygotować potrawy kuchni polskiej nie mając dostępu do
polskich produktów .Mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil jest prawdziwą kopalnią pomysłów na odtworzenie
polskich smaków na emigracji.Moja Gadzina i ja szczerze Ją podziwiamy i z niecierpliwością czekamy na kolejne przepisy.A Was serdecznie zapraszamy do lektury bloga o codziennym życiu
PolkiW
kraju, dla którego zabrakło miejsca na mapach świataPoniżej przepisy w takiej formie, w jakiej otrzymaliśmy je od Ingalil.Wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów zapraszamy do wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;)Wigilijne pierogi i uszka bez
grzybów i
kiszonej kapusty, ale ciągle postne !Składniki:ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu.
kapusta biała (mała główka)
pieczarkicebulaziemniakisól i
pieprzFarsz na pierogi z
ziemniakami i
cebulką (pomysł mojego śp. dziadka):
Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, mielimy lub przepuszczamy przez praskę do
ziemniaków, dodajemy
sól,
pieprz oraz podsmażoną
cebulkę, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy i takim farszem napełniamy ciasto pierogowe, zalepiamy pierożki i dalej postępujemy jak zawsze. Te pierogi są bardzo smaczne, można je podsmażyć albo wrzucić na
wodę, ja je nawet mrożę, a
potem jak mam chęć, zamrożone wrzucam na wrzące i obiad gotowy :)Proszę nie mylić ich z ruskimi, bo w tym przypadku są tu same
ziemniaki nie ma
białego sera.Farsz na uszka do barszczu:
Pieczarki - w zależności ile zjemy to albo pół kilo albo kilogram.
Pieczarki myjemy i drobniutko siekamy, bądź prościej jest je zmielić maszynką do
mięsa, ja nie mam więc muszę siekać drobno. Podsmażamy
cebulkę na
oleju, kiedy będzie podsmażoną wrzucamy
pieczarki i tak doprawione
sola i
pieprzem dusimy do miękkości. Ostudzamy i zimny farsz nakładamy do uszek. Dalej postępować jak w przypadku zwykłych uszek z
grzybami.Farsz na pierogi z
kapustą:- można zrobić z
kapusta i
pieczarkami, w tym przypadku farsz
pieczarkowy zrobić tak samo jak do uszek.
biała kapustę szatkujemy drobno, jak najcieniej, zasypujemy
solą, żeby zmiękła - ok 750 gr
białej kapsty * jeśli robimy pierogi z samą
kapustą bez
pieczarek, nie dodajemy
cebuli *2
jajka na twardo2 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku4 łyżki
olejuOsoloną
kapustę włożyć na dużą patelnię z rozgrzanym
olejem. Smażyć często mieszając. Dodać posiekane
jajka (jeśli robimy z
pieczarkami i
kapusta,
jajka pominąć), doprawić
sola,
pieprzem i zmiażdżonym
czosnkiem.Kiedy
kapusta zmięknie zdjąć z ognia, farsz ostudzić (w tym momencie można wymiesza z farszem
pieczarkowym), a następnie nałożyć na przygotowane ciasto i zlepić pierogi. Dalej postępować tak samo jak w przypadku każdych innych pierogów.Wszystkie farsze wypróbowałam i przetestowałam :)pozdrawiam z tureckiej części CypruIngalil z
kraju, który nie istnieje
