ßßß
Dziś kolejna porcja przepisów z serii Kuchnia ekspaty czyli jak przygotować potrawy kuchni polskiej nie mając dostępu do polskich produktów .Mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil jest prawdziwą kopalnią pomysłów na odtworzenie polskich smaków na emigracji.Moja Gadzina i ja szczerze Ją podziwiamy i z niecierpliwością czekamy na kolejne przepisy.A Was serdecznie zapraszamy do lektury bloga o codziennym życiu PolkiW kraju, dla którego zabrakło miejsca na mapach świataPoniżej przepisy w takiej formie, w jakiej otrzymaliśmy je od Ingalil.Wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów zapraszamy do wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;)Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne !Składniki:ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu.kapusta biała (mała główka)pieczarkicebulaziemniakisól i pieprzFarsz na pierogi z ziemniakami i cebulką (pomysł mojego śp. dziadka):Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy i takim farszem napełniamy ciasto pierogowe, zalepiamy pierożki i dalej postępujemy jak zawsze. Te pierogi są bardzo smaczne, można je podsmażyć albo wrzucić na wodę, ja je nawet mrożę, a potem jak mam chęć, zamrożone wrzucam na wrzące i obiad gotowy :)Proszę nie mylić ich z ruskimi, bo w tym przypadku są tu same ziemniaki nie ma białego sera.Farsz na uszka do barszczu:Pieczarki - w zależności ile zjemy to albo pół kilo albo kilogram. Pieczarki myjemy i drobniutko siekamy, bądź prościej jest je zmielić maszynką do mięsa, ja nie mam więc muszę siekać drobno. Podsmażamy cebulkę na oleju, kiedy będzie podsmażoną wrzucamy pieczarki i tak doprawione sola i pieprzem dusimy do miękkości. Ostudzamy i zimny farsz nakładamy do uszek. Dalej postępować jak w przypadku zwykłych uszek z grzybami.Farsz na pierogi z kapustą:- można zrobić z kapusta i pieczarkami, w tym przypadku farsz pieczarkowy zrobić tak samo jak do uszek.biała kapustę szatkujemy drobno, jak najcieniej, zasypujemy solą, żeby zmiękła - ok 750 gr białej kapsty * jeśli robimy pierogi z samą kapustą bez pieczarek, nie dodajemy cebuli *2 jajka na twardo2 ząbki czosnkusól, pieprz do smaku4 łyżki olejuOsoloną kapustę włożyć na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć często mieszając. Dodać posiekane jajka (jeśli robimy z pieczarkami i kapusta, jajka pominąć), doprawić sola, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.Kiedy kapusta zmięknie zdjąć z ognia, farsz ostudzić (w tym momencie można wymiesza z farszem pieczarkowym), a następnie nałożyć na przygotowane ciasto i zlepić pierogi. Dalej postępować tak samo jak w przypadku każdych innych pierogów.Wszystkie farsze wypróbowałam i przetestowałam :)pozdrawiam z tureckiej części CypruIngalil z kraju, który nie istnieje