Wykonanie

Bardzo lubię proste recepty na smaczne potrawy i jeśli ich dodatkowym atutem jest fakt, że są zdrowe, bogate w składniki i dobrze wyglądają to lepiej być nie może. Chętnie podzielę się przepisem na megasmaczną i bardzo łatwą pieczeń z
kurczaka. Po upieczeniu jest super ścisła i bardzo dobrze się porcjuje. Krojenie takiej
wędlinki to prawdziwa przyjemność. Mimo, że przygotowałam ją z fileta, bo tak przecież najprościej, jest soczysta i smakowita. Idealnie nadaje się na świąteczny stół i na co dzień do kanapek. Polecam gorąco!Składniki

2 podwójne
piersi z kurczaka (około 1 kilograma)2
jaja2 łyżki
kaszy manny1 łyżeczka z małym brzuszkiem
soli morskiej1 łyżeczka
ziół prowansalskich (w sezonie na pewno dodałabym
tymianku z ogródka)1 łyżeczka
gorczycyszczypta
rozmarynuszczypta
chilli (
pieprz Cayenne lub
pieprz czarny30 ml
oleju50-100 ml rosołu lub
wody1 średnia
cebula2-3 ząbki
czosnku1 kromka
chlebaPrzygotowaniePrzygotowanie pieczeni na filmie1.
Mięso myję i kroję na kawałki odpowiednie do maszyny mielącej (z
mięsa trzeba usunąć pozostałości chrzęści i kości). Kromkę
chleba zalewam niewielką ilością zimnej
wody (może to być rosół)2. Podsmażam pokrojoną i posoloną
cebulkę na 1 łyżce
oleju do zeszklenia. Po czym dodaję rozdrobniony
czosnek a na koniec roztarte w dłoniach
zioła prowansalskie i
rozmaryn. Od momentu dodania
czosnku, krótko podsmażam całość i dodaję do maszynki mielącej, ale nie na końcu
mielenia mięsa, żeby
zioła nie zostały w maszynie. Po zmieleniu całości fileta, wrzucam do maszynki lekko wyciśnięty
chleb, by przepchnął resztki
mięsa ku wyjściu.3. Do zmielonego fileta dodaję
jajka,
kaszę mannę, pozostały
olej,
gorczycę,
pieprz,
sól i
wodę. Wszystko dokładnie mieszam.

Wkładam masę do foremki (wymiary 30 cm x 9 cm). Uklepuję, żeby nadmiar powietrza nie tworzył w pieczeni pęcherzyków (pustych miejsc). Smaruję wierzch niewielką ilością
oleju i wstawiam do piekarnika. Pierwsze 20 minut piekę w temperaturze 185 stopni C a następne 20 minut 180 stopniach C - grzałka góra - dół, bez termoobiegu, nieco wyżej od środkowej półki.

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika