ßßß Cookit - przepis na Kapusta z grochem tania i pyszna

Kapusta z grochem tania i pyszna

nazwa

Wykonanie

To wyjątkowe danie, przetrwało w rodzinnych tradycjach, bo chętnie jest uwzględniane w menu na wigilijny wieczór. Myślę, że warto częściej upichcić kapustkę z grochem, by na przykład po Świętach mieć możliwość podania jej jako pysznego specjału podsmażonego na dobrej jakościowo wędzonce. Wówczas o smaku dania z zachwytem można mówić, że niesamowicie pyszne.
Składniki:
2-2,5 kilograma kiszonej kapusty
0,5 kilograma grochu
2 średnie cebule
2 liscie laurowe
3-4 ziarna ziela ang
2 spore ząbki czosnku
4-5 łyżek oleju
1 łyżka sosu sojowego
2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
pęczek tymianku lub 1-2 płaskie łyżeczki tymianku suszonego
1 płaska łyżeczka rozmarynu
1/3 płaskiej łyżeczki chilli lub trochę czarnego pieprzu
2-3 łyżeczki cukru
sól według gustu
Przygotowanie
szczegółowo pokazuję przygotowanie na filmie
Groch zalewam zimną wodą na 12 godzin. Przecedzam i dodatkowo porządnie płuczę (pozbywam się związków odpowiedzialnych za złe samopoczucie ) pod bieżącą wodą. Wstawiam groch i kiszoną kapustę na palnik. Gotuję do miękkości, średnio około 40 minut do godziny. Do kapusty dodaję liście laurowe, ziele angielskie, cukier, sól. Groch solę do smaku. Pod koniec gotowania podsmażam posiekaną cebulkę i dodaję do niej roztarte w dłoniach zioła prowansalskie, tymianek świeży lub suszony ( z czego część ziół trafia także do kapusty) oraz starty czosnek. Krótko podsmażam cebulkę z czosnkiem. Odciągam z kapusty wywar, w którym się gotowała - wykorzystam go do zupy, dzięki temu nie muszę gotować kartofli do zagęszczenia kapusty. Łącze kapustę z grochem, dodaję podsmażoną cebulkę, szczyptę chilli i sos sojowy. Mieszam, próbuję, ostatecznie doprawiam i nadmiar (musi być wrzący) wkładam do wyparzonych słoików. Przechowuję w spiżarni około dwóch tygodni, ale myślę, że dobrze zawekowane przetrwają jeszcze dłużej. Druga metoda bez dodawania ziemniaków to dołożenie bułki tartej lub pokrojonych kawałków pieczywa bez skórek.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/12/kapusta-z-grochem-tania-i-pyszna.html