Wykonanie

Polecam mój przepis na małokaloryczną zdrową
wędlinkę do kanapek, bardzo łatwą w przygotowaniu. Gwarantuję super zadowolenie ze smaku i z krojenia, bo bardzo ładnie się porcjuje, w przeciwieństwie do pasztetów, którym wystarczy trochę ciepła i już
tracą wygląd na półmisku. W sezonie
grzybowym doskonale się sprawdzi z
borowikami, podgrzybkami, choć z
pieczarkami również znakomita.Składniki

około 1 kilograma
mięsa z indykaokoło pół kilograma
pieczarek lub innych
grzybów2
jaja2 łyżki z brzuszkiem
kaszy manny1 duża
cebula lub 2 mniejsze2 ząbki
czosnku2-3 łyżki
oleju do smażenia1/3 szklanki rosołu lub
wody1 kromka
chlebaprzyprawy ziołowe typu
tymianek,
rozmaryn lub mieszanka
ziół prowansalskichsól,
pieprz do smakuPrzygotowaniePrzepis dla wzrokowców na filmie : Zapraszam...1. Umyte i osączone
mięso kroję na mniejsze kawałki.
Chleb zalewam niewielką ilością zimnej
wody.2. Do zeszklonej na
oleju cebulki(zaraz na początku ją trochę
solę, bo mniej się przypala)), dodaje pod koniec
przyprawy i
czosnek. Chwilę podsmażam (
czosnek nie może się przypalić, bo popsuje smak). Dwie trzecie
cebulki odkładam na talerzyk a do pozostałej dodaję
pieczarki i duszę około 2 minut. W trakcie doprawiam
grzyby i studzę.3. W połowie
mielenia mięsa dodaję podsmażoną
cebulkę do maszyny i przepycham pozostałym
mięsem. Na koniec do maszyny dodaję odciśniętą z
wody kromkę
chleba. Dzięki niej prawie wszystko
mięso zostanie zmielone.2. Do zmielonego
mięsa dodaję
jaja,
pieczarki,
kaszę mannę,
sól,
pieprz. Jeśli w pieczarkach było sporo sosu, można nie dodawać rosołu (ja dodałam połowę z podanej ilości).

Dokładnie mieszam i wypełniam posmarowane
olejem foremki (zuzyłam 3 foremki o wymiarach około 20 cm x 8 cm - pomiar od góry formy). Dobrze ubijamy masę, popukując o blat i uciskając łyżką. Wierzch posmarowałam resztką
oleju. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa półka na pierwsze 20 minut.
Potem obniżam temperaturę na 180 stopni C i piekę kolejne 20-25 minut. Pieczeń jest wyborna, małokaloryczna i praktycznie jeszcze na ciepło świetnie się kroi w ładne plastry. Gorąco polecam!!!

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika