Wykonanie

W krótkie dni, z małą ilością światła, robię często
śmietankowo-
czekoladowe przysmaki. Wczoraj był deser z
mleka a dziś
pora na babkę, taką szybką bez ceregieli, ale za to puszystą i wilgotną. Zajadamy ją z
dżemem z aronii. Lato, lato, lato... Ech, że ty... . Po prostu wyjątkowy
dżem, kocha dobre towarzystwo.Składniki:

5 jaj2,5 szklanki
mąki pszennej(użyłam
tortową)1 łyżka kopiasta
mąki ziemniaczanejpół szklanki
oleju słonecznikowegopół szklanki
śmietany 18% lub
maślanki3-4 łyżeczki
kakao holenderskiegoskórka i sok z połowy
cytrynyniepełna szklanka
cukru2 łyżeczki
sodki z brzuszkiemszczypta
soliPrzygotowanie1. Mieszam
mąkę pszenną z
mąką ziemniaczaną i
sodką (może być
proszek do pieczenia)2. Ubijam krótko całe
jaja z
cukrem. Kiedy
jaja potroją objętość, co trwa dosłownie chwilę(nie trzeba ubijać do białości), dodaję
olej i
śmietanę, szczyptę
soli i krótko miksuję.3. Dodaję wymieszane
mąki na raz i znowu krótko miksuję, tylko do jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być lejące i bez problemu wlewam połowę jego ilości do wyłożonej formy 36 cm na 10 (warto użyć głębszej do keksu - ja użyłam nieco płytszej do makowca i ciasto prawie-że uciekłoby mi z formy. W kuchni wszystkiego się nie przewidzi. I to jest właśnie fajne. Więcej! Nie może być powodem do stresowania, że coś znowu nie wyszło, bo wyszło, choć z małym garbem. Co tam, prawie go nie widać a ciasto smakowite.4. Do drugiej połowy dodaję
kakao. Krótko miksuję na małych obrotach (można zrobić to łyżką, w obawie przed
czekoladową zadymą) i wylewam na jasne ciasto.3. Wstawiam na środkową półkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę około 40-45 mŻyczę udanych wypieków!Pozdrawiam Weronika