ßßß Cookit - przepis na Paprykarz z kaszą jaglaną

Paprykarz z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Domowy sposób przetwarzania ryb to bardzo dobra metoda na urozmaicenie nudnych potraw. Wystarczy jeden bogaty składnik w białko, wapń, tak, jak na przykład ryby a resztę składników można ze sobą zestawiać w przeróżny sposób. Klasyczny paprykarz z rybą zawiera w swym składzie przede wszystkim ryż, który pasuje idealnie. Jednak byłam ciekawa podobnego smaku i zastąpiłam go kaszą jaglaną, którą to staram się umieszczać w jadłospisie na czołowym miejscu, z uwagi na cenny skład i naturalne właściwości przyśpieszające przemianę materii. I powiem tak - ta pasta jest super, bo tak naprawdę, sekret smaku tkwi w przyprawianiu.
Składniki
porcja na 4 osoby
sardynki z puszki w pomidorach (zużyłam dwa opakowania)
maksymalnie pół szklanki kaszy jaglanej
1 cebula
4 łyżki oleju
1 łyżeczka octu balsamicznego lub 2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki łagodnej musztardy
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
szczypta chilli
szczypta ziół prowansalskich
2 łyżeczki trzcinowego cukru
około 1 płaskiej łyżeczki soli morskiej
pęczek szczypiorku
Przygotowanie
Zobacz, jak przygotowuję pastę na filmie
1. Gotuję kaszę jaglaną (na jedną część kaszy biorę 3 części wody)około 15 minut. Warto ją także nieco posolić w trakcie gotowania.
2. Posiekaną i posoloną delikatnie cebulkę podsmażam na oleju. Kiedy zrobi się miękka, dodaję zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą. Bardzo krótko podsmażam, uważając, by nie przypalić papryki. Na koniec dodaję kilka ocet balsamiczny. Mieszam i zestawiam z ognia.
3.Przestudzoną kaszę i cebulkę dodaję do ryb. Mieszam i przyprawiam musztardą, posiekanym szczypiorkiem, solą i cukrem. Jeśli chcesz uzyskać intensywny pomidorowy kolor, dodaj przecieru pomidorowego, według uznania.
Jeśli spodobał Ci się przepis, polub na Facebooku i zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło...
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/01/paprykarz-z-kasza-jaglana.html