Wykonanie

Domowy sposób przetwarzania ryb to bardzo dobra metoda na urozmaicenie nudnych potraw. Wystarczy jeden bogaty składnik w
białko, wapń, tak, jak na przykład
ryby a resztę składników można ze sobą zestawiać w przeróżny sposób. Klasyczny paprykarz z
rybą zawiera w swym składzie przede wszystkim
ryż, który pasuje idealnie. Jednak byłam ciekawa podobnego smaku i zastąpiłam go
kaszą jaglaną, którą to staram się umieszczać w jadłospisie na czołowym miejscu, z uwagi na cenny skład i naturalne właściwości przyśpieszające przemianę materii. I
powiem tak - ta pasta jest super, bo tak naprawdę, sekret smaku tkwi w przyprawianiu.Składniki

porcja na 4 osoby
sardynki z puszki w pomidorach (zużyłam dwa opakowania)maksymalnie pół szklanki
kaszy jaglanej1
cebula4 łyżki
oleju1 łyżeczka
octu balsamicznego lub 2 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki łagodnej
musztardy2 łyżeczki
papryki słodkiej mielonejszczypta
chilliszczypta
ziół prowansalskich2 łyżeczki
trzcinowego cukruokoło 1 płaskiej łyżeczki
soli morskiejpęczek
szczypiorkuPrzygotowanieZobacz, jak przygotowuję pastę na filmie1. Gotuję
kaszę jaglaną (na jedną część
kaszy biorę 3 części
wody)około 15 minut. Warto ją także nieco posolić w trakcie gotowania.2. Posiekaną i posoloną delikatnie
cebulkę podsmażam na
oleju. Kiedy
zrobi się miękka, dodaję
zioła prowansalskie,
paprykę słodką i ostrą. Bardzo krótko podsmażam, uważając, by nie przypalić
papryki. Na koniec dodaję kilka
ocet balsamiczny. Mieszam i zestawiam z ognia.3.Przestudzoną
kaszę i
cebulkę dodaję do ryb. Mieszam i przyprawiam
musztardą, posiekanym
szczypiorkiem,
solą i
cukrem. Jeśli chcesz uzyskać intensywny
pomidorowy kolor, dodaj
przecieru pomidorowego, według uznania.Jeśli spodobał Ci się przepis, polub na Facebooku i zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło...Pozdrawiam Weronika