ßßß

4-5 średnich ziemniakówpół szklanki kaszy jaglanej1 jajo1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1 kopiasta łyżka mąki pszennej1 średnia cebula1 łyżeczka trzcinowego cukrusól, pieprz, zioła prowansalskie1 łyżka soku z cytrynykilka łyżek oleju do smażeniaPrzygotowanielink do filmu1. Gotuję kaszę jaglaną (kaszę warto opłukać pod bieżącą wodą) w jednej i pół szklanki wody (stosunek 3:1 - trzy części wody na jedną część kaszy). Trwa to około 10-15 minut. Jeśli woda wyparuje zbyt wcześnie, wystarczy jej trochę dolać i mieszać co jakiś czas. Kiedy kasza jest miękka, odkrywam pokrywkę, mieszam i studzę.2. Podsmażam na niewielkiej ilości oleju pokrojoną i posoloną nieco cebulkę. Można dodać startą cebulkę na surowo, ale moim zdaniem podsmażona, daję więcej smaku. Pod koniec dodaję szczyptę ziół prowansalskich. Chwilkę jeszcze rumienię i zestawiam z ognia.3. Ścieram ziemniaki (można je rozdrobnić w malakserze - jeśli chce Wam się zmywać te wszystkie elementy z maszyny). Skrapiam je sokiem z cytryny, żeby za szybko nie ściemniały i nie wylewam z nich soku, bo mi go szkoda. Jeśli już to robicie to lepiej go wypić, niż ma przepaść w zlewie. Sok z ziemniaków bardzo dobrze leczy śluzówkę przełyku, żołądka oraz likwiduję nadkwasotę.4. Mieszam wszystkie składniki - ugotowaną chłodną kaszę, starte ziemniaki, podsmażoną cebulkę, mąki, jajo, cukier, sól, pieprz i dodaję jeszcze raz maleńką szczyptę ziół prowansalskich.5. Smażę tradycyjnie, jak placki ziemniaczane, zużywając minimalną ilość oleju do smażenia. Osączam na bibule i gotowe.Jeśli spodobał Ci się przepis, Polub na Facebooku.Dziękuję Wszystkim za polubienia i komentarzePozdrawiam Weronika