ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe ciasteczka chrupiące z bakaliami. Mniam!!!

Orkiszowe ciasteczka chrupiące z bakaliami. Mniam!!!

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam chrupiące ciasteczka. To pyszne łakocie najeżone migdałami, żurawiną, czekoladą i rodzynką, bez najmniejszej odrobiny popularnej białej mąki pszennej, idealne dla zdrowej, bogatej w składniki lekkostrawnej diety. Mąka orkiszowa nie należy do najłatwiejszych produktów do pieczenia, ale lubię eksperymentować i kolejny wypiek mogę uznać za bardzo udany. Więcej... Jestem z niego dumna. Życie w zdrowiu nie jest trudne i do tego smakowite.
Jedynym minusem jest cena mąki orkiszowej (około ośmiu złotych za jeden kilogram), ale zużyłam jej tylko dwie szklanki a wyszły mi urocze 32 spore ciasteczka. Polecam!!!
Składniki
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3/4 szklanki płatków owsianych
3 białka (użyłam dużych jaj)
1 żółtko
garść grubo posiekanych migdałów
2 garści rodzynek i żurawiny (około 100 gram)
50 gram gorzkiej lub deserowej czekolady
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki oleju o łagodnym smaku (słonecznikowy)
2-3 łyżki chudej śmietany
1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia
szczypta soli
trochę startej cytrynowej skórki
Przygotowanie
1. Mieszam sypkie składniki oprócz cukru(mąkę, płatki owsiane, bakalie, proszek do pieczenia)
2. Nastawiam piekarnik na 195 stopni bez termoobiegu.
3.. Ubijam białka ze solą na sztywno. Dodaję porcjami cukier i nadal ubijam. Dodaję śmietanę, olej - krótko miksuję. Na koniec dodaję żółtko i znowu bardzo krótko miksuję.
4. Dodaję pianę do suchych składników i mieszam łyżką do połączenia. Powstanie dosyć gęsta masa. Wykładam na blachę wyłożona papierem, bezładne kupeczki ciasta przy pomocy łyżeczki od herbaty. Ciastka podrosną w piekarniku, ale nie rozleją się tak, jak z popularnej mąki pszennej. Ciasteczka piekę około 15 minut. W połowie tego czasu obniżam temperaturę do 185 stopni C.
Czekolada idealnie pasuje i nie ucieka z ciastek, co możecie zobaczyć na filmie, kiedy wyjmuję łakocie z piekarnika. Do tego wypieku możecie wykorzystać foremki na muffiny, będą bardziej regularne, choć wydaję mi się, że przygotowane na szybko, mają dużo uroku. Życzę smacznego.
Jeśli spodobał Ci się post, daj znać o tym na Facebooku. Będzie mi bardzo miło...
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/01/orkiszowe-ciasteczka-chrupiace-z.html