Wykonanie
Ostatnio często na blogach kulinarnych spotykam się z różnymi przepisami na
ciastka owsiane, jednak nie byłam jakoś do nich przekonana, dopiero jak poczęstowała mnie nimi koleżanka zachwyciły mnie i od razu postanowiłam je upiec. Są kruchutkie i bardzo smaczne. Rodzina, nie może się doczekać, kiedy znów je zrobię :-)Za każdym razem można dodać inne
bakalie, wtedy na pewno
ciastka nie znudzą się :-)Z podanej ilości składników wychodzi ich dość sporo, ale zapewniam, że i tak szybka znikną :-)Składniki:1 szkl.
cukru1 szkl.
mąki2 i 1/2 szkl.
płatków owsianych1/2 szkl.
oleju2
jajka2 łyżki
masła1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniatabliczka
czekoladydowolne
bakalieja dałam: 100g pestek dyni, 100g
rodzynekWykonanie:Oddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka utrzeć z
masłem i
cukrem, a
białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę, po czym połączyć z masą z
żółtek.
Czekoladę rozpuścić i dodać do masy, wymieszać. Następnie dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
olej, dokładnie wymieszać.Na koniec wsypać
płatki owsiane i
bakalie.Po wymieszaniu układać łyżką kupki na blaszce wysmarowanej tłuszczem (w dość dużych odstępach, bo
ciastka sporo wyrosną).Piec w temp. 180 st. C ok. 20 minut.Smacznego :-)