Wykonanie

Jabłecznik wygląda cudnie a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli spód zastąpisz biszkopcikami to przekonasz się, że przygotowanie pysznego ciasta to czysta przyjemność - dla Ciebie, domowników i gości. Gorąco polecam...W przedostatnim dniu roku 2013 moja intuicja i uparta chęć eksperymentowania, przyniosła mi nagrodę w postaci tego oto jabłecznika, który, jak dla mnie i domowników pięknie wyszedł a przy tym jest niesamowicie pyszny, dlatego śpieszę do Was z kolejnym sprawdzonym przepisem.Składniki:
biszkopt z 3 jaj lub 300 gram biszkopcików5-6 średnich
jabłek150 gram dowolnych
bakalii1
galaretka cytrynowa1 łyżka
mąki ziemniaczanej lub
budyń śmietankowy350 ml
śmietanki 30%250 gram
twarogu półtłustego1/3 szklanki ponczu z
sokiem z
cytrusówpolewa czekoladowa z
czekolady lub według tego przepisuPrzygotowaniewersja dla wzrokowców na filmie1. Umyte i obrane ze skórek
jabłka (skórek nigdy nie wyrzucam - robię z nich
ocet) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli
jabłka słodkie, nie dodaję nawet grama
cukru, bo
słodycz wzmocnie dodatkowo
bakaliami.
Bakalie płuczę pod bieżącą
wodą a na koniec przepłukuje je jeszcze wrzątkiem, by pozbyć się chemii.
Jabłka podsmażam przez dwie minuty. Dodaję
bakalie. Mieszam i po chwili dolewam rozbełtaną
mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej
wody. Powstanie pyszny
jabłkowy budyń. Mieszam dokładnie i zestawiamy z ognia i studzę.2.
Galaretkę wsypuję do szklanki i zalewam 1/3 szklanki zimnej
wody. Mieszam. Kiedy spęcznieję, wstawiam do rondla z bardzo gorącą
wodą, by idealnie się rozpuściła3. Forma, w której piekłam
biszkopt ma wymiary 23 cm x 36 cm.
Biszkopt wyjęłam, by w niej długo nie leżał i po to by zabezpieczyć brzegi formy, wykładając je folią spożywcza z centymetrową zakładką na spodzie. Wkładam znowu doń
biszkopt (podobnie postępujemy z biszkopcikami) i nasączam. Wykładam na
biszkopt masę
jabłkową, dokładnie zatykając szpary po bokach.4. Rozcieram kilkoma ruchami
twaróg, przy pomocy tłuczka do
ziemniaków. W innym naczyniu ubijam dobrze schłodzoną
śmietanę. Kiedy jest kremowa, dodaję partiami
twaróg i dobrze, ale krótko miksuję. Nie dodaję
cukru, bo
galaretka jest bardzo słodka, ale próbujcie, jeśli stwierdzicie, że masa ma go za mało, dodajcie maksymalnie płaską łyżkę stołową. Do
galaretki dodaję kilka łyżek kremu. Energicznie mieszam i wlewam do masy
serowo-śmietanowej. (
Galaretka powinna być bardzo ciepła). Krótko i dokładnie miksuję. Wykładam na masę
jabłkową, wyrównuję wierzch.5. Wylewam na ciasto polewę
kakaową i posypuję wiórkami. Warto odczekać chociaż dwie godziny, żeby ciasto stężało i pięknie się dawało porcjować. Przed krojeniem nóż można zamoczyć w gorącej wodzie.Smacznego!!!