ßßß Cookit - przepis na CYNAMONOWA KOŁDERKA Z JABŁKOWĄ NUTĄ

CYNAMONOWA KOŁDERKA Z JABŁKOWĄ NUTĄ

nazwa

Wykonanie

Biszkopt z polewą czekoladową, masą jabłkową i cynamonowa kołderką zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Przepis na masę cynamonowa znalazłam tu
Składniki:
1.Biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki ( płaskie) mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
2.Polewa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
3.Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe lub kiwi
4.Cynamonowa kołderka:
-500 ml schłodzonej śmietanki tortowej 36 %
-500 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki cynamonu
- 1 śmietanfix
5.Dodatkowo:
- wiórki czekoladowe
1.Jaja ubić z cukrem. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Dużą prostokątną formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno). Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem. Ciasto piec przez około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto ostudzić.
2.Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej połamaną czekoladę, przestudzić. Ciepłą jeszcze polewą polać wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować. Odstawić do zastygnięcia.
3.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na rozgrzaną patelnię, smażyć chwilę, następnie wsypać suche galaretki, wymieszać. Ostudzić a następnie przełożyć na ciasto i rozsmarować.Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
4.Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cynamonem, następnie dodać śmietanfix. Stopniowo dodawać mascarpone. Masą posmarować wierzch i boki ciasta. Resztę masy przełożyć do szprycy i fantazyjnie udekorować ciasto. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto przechowywać w lodówce.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2013/05/CYNAMONOWIEC-Z-JABLKOWA-NUTA.html