Wykonanie
Kalafiora można przygotować na wiele sposobów. Rzecz jasna, że w chrupiącej
bułce na masełku jest wyjątkowo smaczny, ale moja propozycja, nie dość, że dietetyczna, dostarczy kubkom
smakowym mnóstwo smaku. Dodam, że wystarczy kilka składników, by najeść się z satysfakcją, do syta i nie czuć ciężaru w żołądku.Składniki:

średni
kalafior (przygotowałam porcję na 3 osoby, gdzie część
kalafiora zostawiłam na
potem)100-150 gram
makaronu1 średni
porkilka łyżek
oleju do smażenia1-2 łyżki chudej
śmietanki lub
mleka zagęszczonegoszczypta
ziół prowansalskichszczypta
papryki czerwonej słodkiej (mielonej)
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie1. Gotuję
kalafiora i
makaron na półtwardo (al dente), w lekko osolonej wodzie2.
Makaronu nie płuczę. Jedynie odcedzam, osączam i wrzucam ponownie do garnka.3.
Kalafior odcedzam natychmiast po ugotowaniu, żeby bardzo dobrze odparował. Wodnisty
kalafior traci na smaku.4. Rozciętego wzdłuż i umytego dobrze
pora pod bieżącą
wodą, kroję w półplasterki.4. Przestudzony
kalafior podsmażam na rozgrzanym
oleju, delikatnie na rumiano. Pod koniec
solę, dodaję szczyptę startych
ziół prowansalskich i posypuję niewielką ilością
czerwonej papryki. Od tego momentu króciutko smażę i zestawiam z ognia.5.
Pora smażę na niewielkiej ilości
oleju, jakieś 3 minuty, do miękkości, ale tak, by nie stracił pięknego zielonego koloru. Zaraz na początku
solę go trochę, by się nie przypalał. Po chwili posypuję także szczyptą roztartych
ziół prowansalskich (doskonała zdrowa
przyprawa zamiast sztucznych szkodliwych przypraw)
Por to idealne łagodne warzywo, pasujące właśnie do
kalafiora. Dlatego nie zaostrzam potrawy
czosnkiem ani
cebulą. Przekonaj się, jaka siła ukryta jest w roślinach
cebulowych . Kiedy
por zmięknie posypuję go jedną łyżeczką
mąki pszennej (można użyć ziemniaczanej). Mieszam i dolewam ciut
wody. Rozprowadzam i znowu dodaję ciut
wody. W
sumie,
wody, na 3 osoby powinno wystarczyć około 3/4 szklanki. Zabieliłam sos kilkoma łyżkami
zagęszczonego mleka, ale można dodać świeżej niskokalorycznej
śmietanki. Sos
porowy jest przepyszny.6. Zarówno
kalafior, jak i
makaron z
porowym sosem powinny być jednocześnie podgrzane przed podaniem. Układam najpierw
makaron a na nim układam
kalafiorka.Zdradzę Wam, że danie jest bombowe - bardzo, bardzo pyszne, zdrowe, tanie i szybkie. GORĄCO POLECAM!!!