Wykonanie
Nietypowe połączenie a może typowe....zraziki wieprzowe z marcheweczką,
porem i
pomarańczą z piekarnika - pomysł na obiad i ciekawy smak - polecam serdecznie do wypróbowania:)- 4 kotlety wieprzowe- pół dużej parchwi- kawałeczek
pora- 4 cząstki
pomarańczy-
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie- 2 łyżki
oleju do smażenia- 1/4 szklanki
wodyKotlety myjemy, osuszamy i bardzo cienko rozbijamy. Posypujemy
solą i
pieprzem.
Marchewkę kroimy na sposób julienne - czyli w drobne, równej wielkości słupki.
Pora kroimy w cienkie plasterki. Na każdy kotlet nakładamy parę
marchewek, troszke
pora i cząstkę
pomarańczy- zwijamy dokładnie w rulonik lub krokiecik- wszystko zależy od tego - jak dokładnie rozbiliście kotlet oraz ile zawartości znajduje się w środku. Możecie sobie pomóc wykałaczką.Na patelni rozgrzewamy
olej i dokładnie obsmażamy na złoty kolor nasze zraziki. Piekarnik rozgrzewamy do 170C ( przy termoobiegu-bez termooobiegu 190C) . Do naczynia żaroodpornego wkładamy obsmażone zraziki, posypujemy
ziołami i dolewamy
wodę. Zakrywamy pokrywkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 min z pokrywką, zdejmujemy ją i dopiekamy
mięso około 20 min bez pokrywki.

