Wykonanie
Soczyste i chrupiące pałki z
kurczaka w panierce. Pomysł na niedzielny obiad, na imprezę, na przekąskę dla dzieci..Całkiem inna, ulepszona panierka. Zapraszam do wypróbowania, bo uważam że warto:)Składniki:– łyżeczka
papryki czerwonej ostrej– łyżeczka
pieprzu i
soli– szczypta
ziół prowansalskichNa ciasto naleśnikowe– 250 gram
mąki– 200 gram
mleka– trochę
wody– łyżka
soli–
jajko–
papryka czerwona ( pół łyżeczki )Dodatkowo–
olej do smażenia–
mąka do obtoczeniaPrzygotowanie:* Części
kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na godzinę.* Przygotowujemy w misce ciasto naleśnikowe ( przepis znajdziecie tutaj ) , powinno być troszkę gęstsze niż na naleśniki. Do drugiej miski wsypujemy
mąkę.*
Kurczaka obtaczamy w cieście, następnie w
mące, otrzepujemy z nadmiaru
mąki i wrzucamy na głęboki
olej.* Smażymy 10-15 minut na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru. Kładziemy nasze chrupiące pałki
kurczaka na ręczniku papierowym, by wchłonęły tłuszcz ze smażenia.dania z
kurczakaGotowe pałki
kurczaka możemy podawać do obiadu z
ziemniakami, bądź z frytkami i dowolnym sosem, np.
czosnkowym .Kategorie: