ßßß Cookit - przepis na Pałki kurczaka w panierce

Pałki kurczaka w panierce

nazwa

Wykonanie

Soczyste i chrupiące pałki z kurczaka w panierce. Pomysł na niedzielny obiad, na imprezę, na przekąskę dla dzieci..
Całkiem inna, ulepszona panierka. Zapraszam do wypróbowania, bo uważam że warto:)
Składniki:
– łyżeczka papryki czerwonej ostrej
– łyżeczka pieprzu i soli
– szczypta ziół prowansalskich
Na ciasto naleśnikowe
– 250 gram mąki
– 200 gram mleka
– trochę wody
– łyżka soli
jajko
papryka czerwona ( pół łyżeczki )
Dodatkowo
olej do smażenia
mąka do obtoczenia
Przygotowanie:
* Części kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
* Przygotowujemy w misce ciasto naleśnikowe ( przepis znajdziecie tutaj ) , powinno być troszkę gęstsze niż na naleśniki. Do drugiej miski wsypujemy mąkę.
* Kurczaka obtaczamy w cieście, następnie w mące, otrzepujemy z nadmiaru mąki i wrzucamy na głęboki olej.
* Smażymy 10-15 minut na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru. Kładziemy nasze chrupiące pałki kurczaka na ręczniku papierowym, by wchłonęły tłuszcz ze smażenia.
dania z kurczaka
Gotowe pałki kurczaka możemy podawać do obiadu z ziemniakami, bądź z frytkami i dowolnym sosem, np. czosnkowym .
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/palki-kurczaka-w-panierce