ßßß
Soczyste i chrupiące pałki z kurczaka w panierce. Pomysł na niedzielny obiad, na imprezę, na przekąskę dla dzieci..Całkiem inna, ulepszona panierka. Zapraszam do wypróbowania, bo uważam że warto:)Składniki:– łyżeczka papryki czerwonej ostrej– łyżeczka pieprzu i soli– szczypta ziół prowansalskichNa ciasto naleśnikowe– 250 gram mąki– 200 gram mleka– trochę wody– łyżka soli– jajko– papryka czerwona ( pół łyżeczki )Dodatkowo– olej do smażenia– mąka do obtoczeniaPrzygotowanie:* Części kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na godzinę.* Przygotowujemy w misce ciasto naleśnikowe ( przepis znajdziecie tutaj ) , powinno być troszkę gęstsze niż na naleśniki. Do drugiej miski wsypujemy mąkę.* Kurczaka obtaczamy w cieście, następnie w mące, otrzepujemy z nadmiaru mąki i wrzucamy na głęboki olej.* Smażymy 10-15 minut na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru. Kładziemy nasze chrupiące pałki kurczaka na ręczniku papierowym, by wchłonęły tłuszcz ze smażenia.dania z kurczakaGotowe pałki kurczaka możemy podawać do obiadu z ziemniakami, bądź z frytkami i dowolnym sosem, np. czosnkowym .Kategorie:

