ßßß Cookit - przepis na Chłodnik i sałatka z buraczków - witalność i odprężenie

Chłodnik i sałatka z buraczków - witalność i odprężenie

nazwa

Wykonanie

Życie w zdrowiu jest łatwe a do tego może być tanie. O walorach buraków - działają antyrakowo, źródło najcenniejszych witamin, makro i mikroelementów (minerały), mnóstwo błonnika - można poczytać w sieci na wielu stronach. Nie traćmy zatem czasu na skomplikowane diety i zadbajmy o siebie, bez pustoszenia kieszeni. Gdyby buraki były niesmaczne, mogłabym zrozumieć opór przed ich przygotowywaniem do posiłków. Wystarczy tylko wyposażyć się w rękawiczki, garnek i sitko. Nie trzeba też od razu pędzić po naczynie do gotowania na parze (bywają dość drogie). Metalowe sitko za kilkanaście złotych wkładamy do garnka, do którego na spód wlewa się troszkę wody (tak, by jej lustro nie dotykało sitka) i gotujemy umyte, ale w skórkach, buraczki pod przykryciem (młode gotują się maksymalnie 30 minut a stare do godziny).
Warto zrobić więcej takich smakołyków i sięgać po sałatkę lub chłodnik nie tylko do obiadu.
Składniki
zużyłam około 1 kilograma buraków
około 400 ml jogurtu gęstego
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
około 1 łyżeczki chrzanu
szczypty soli i cukru do smaku
troszkę soku z cytryny, posiekanego koperku i odrobinkę pieprzu.
Przygotowanie chłodnika i sałatki
Zapraszam na wersję video
1. Ugotowane i wystudzone buraczki obieram w rękawiczkach i ścieram na tarce o grubszych oczkach.
2. Dzielę masę burakową na dwie porcje - jedną przeznaczam na typową sałatkę do drugiego dania, ale bez tradycyjnego podsmażania a z drugiej przygotowuję chłodnik.
3. Ścieram do rondla na malutkiej podręcznej tarce o bardzo małych oczkach, cebulkę i czosnek. Wrzucam je na podgrzaną w rondlu oliwę i bardzo krótko zasmażam (do pół minuty). Dzielę podsmażone cebulowe dodatki na dwie części i dorzucam do misek z sałatką i chłodnikiem.
4. Zarówno jedną, jak i drugą sałatkę odrobinę solę, słodzę, dodaje po pół łyżeczki chrzanu, trochę soku z cytryny i odrobinę pieprzu.
5. Do sałatki z buraczków, przeznaczonej na chłodnik dodaje jogurt, wszystko mieszam i danie gotowe.
6. Do buraczków tradycyjnych, często podsmażanych w zimie, dodaje jedną łyżkę dobrej jakości oliwy z oliwek i również podaje na zimno.
Polecam buraczki jako zasadnicze danie a także jako częstą przekąskę.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/08/chodnik-i-saatka-z-buraczkow-witalnosc.html