Wykonanie


Życie w zdrowiu jest łatwe a do tego może być tanie. O walorach
buraków - działają antyrakowo, źródło najcenniejszych witamin, makro i mikroelementów (minerały), mnóstwo błonnika - można poczytać w
sieci na wielu stronach. Nie traćmy zatem czasu na skomplikowane diety i zadbajmy o siebie, bez pustoszenia kieszeni. Gdyby
buraki były niesmaczne, mogłabym zrozumieć
opór przed ich przygotowywaniem do posiłków. Wystarczy tylko wyposażyć się w rękawiczki, garnek i sitko. Nie trzeba też od razu pędzić po naczynie do gotowania na parze (bywają dość drogie). Metalowe sitko za kilkanaście złotych wkładamy do garnka, do którego na spód wlewa się troszkę
wody (tak, by jej lustro nie dotykało sitka) i gotujemy umyte, ale w skórkach,
buraczki pod przykryciem (
młode gotują się maksymalnie 30 minut a stare do godziny).
Warto zrobić więcej takich smakołyków i sięgać po
sałatkę lub chłodnik nie tylko do obiadu.
Składniki
zużyłam około 1 kilograma
burakówokoło 400 ml
jogurtu gęstego
2-3 łyżki
oliwy z oliwek1 mała
cebulka1 ząbek
czosnkuokoło 1 łyżeczki
chrzanuszczypty
soli i
cukru do smaku
troszkę
soku z cytryny, posiekanego
koperku i odrobinkę
pieprzu.
Przygotowanie chłodnika i sałatki
Zapraszam na wersję video
1. Ugotowane i wystudzone
buraczki obieram w rękawiczkach i ścieram na tarce o grubszych oczkach.
2. Dzielę masę
burakową na dwie porcje - jedną przeznaczam na typową
sałatkę do drugiego dania, ale bez tradycyjnego podsmażania a z drugiej przygotowuję chłodnik.
3. Ścieram do rondla na malutkiej podręcznej tarce o bardzo małych oczkach,
cebulkę i
czosnek. Wrzucam je na podgrzaną w rondlu
oliwę i bardzo krótko zasmażam (do pół minuty). Dzielę podsmażone
cebulowe dodatki na dwie części i dorzucam do misek z
sałatką i chłodnikiem.
4. Zarówno jedną, jak i drugą
sałatkę odrobinę
solę, słodzę, dodaje po pół łyżeczki
chrzanu, trochę
soku z cytryny i odrobinę
pieprzu.
5. Do sałatki z
buraczków, przeznaczonej na chłodnik dodaje
jogurt, wszystko mieszam i danie gotowe.
6. Do
buraczków tradycyjnych, często podsmażanych w zimie, dodaje jedną łyżkę dobrej jakości
oliwy z oliwek i również podaje na zimno.
Polecam
buraczki jako zasadnicze danie a także jako częstą przekąskę.