Wykonanie
Nie dla mnie życie na kanapkach a pyszna zupka, bogata w składniki odżywcze jest jak balsam dla żołądka. Zupa ogórkowa na bazie bukietu warzyw z mrożonki, zagęszczona cudownymi dla zdrowia
płatkami owsianymi z
zieleniną i jadalnymi kwiatuszkami polnego bratka. Od maja do połowy czerwca, stare i
młode warzywa są strasznie drogie a do tego żadne z nich nie mają szczególnych wartości. Polecam szybką
ogórkową. Zrobicie ją w kilka minut.Składnikiporcja na 4 osobypół paczki bukietu warzyw z mrożonki1,2 -1,5 litra
wody5-6 łyżek
płatków owsianych (nie płukanych)150 ml przecieru
ogórkowego lub 2-3
ogórki kiszone bez skóry, starte na drobniutko2 łyżeczki kopiaste
śmietany 12%1-2 łyżki
oleju1 mała
cebulka pokrojona w kostkę1 starty ząbek
czosnkusól,
pieprzzieleninaPrzygotowanieWarzywa zalewamy
wodą, wstępnie przyprawiamy
solą. Gotujemy jakieś 4 minuty, dodajemy
płatki owsiane, przecier. Przysmażamy na
oleju 1 małą
cebulkę, dodając pod koniec mały starty ząbek
czosnku i dodajemy do zupy.
Śmietanę bełtamy kilkoma łyżkami gotującej się zupy i łączymy z całością. Zestawiamy z ognia i próbując, oceniamy smak. Posypujemy połową ilości posiekanej
zieleniny (
pietruszka,
tymianek,
koperek) a drugą połowę zostawiamy do dekoracji. Mam ten luksus, że popularny fiołek trójbarwny rośnie w moim ogródku, więc, jak tylko się pojawia, dodaję go do potraw, bo to magiczne
ziółko jest nie tylko piękne ale odtruwa i wygładza cerę,