Wykonanie
Bez względu na pogodę, dobra zupa nie jest zła. Zwłaszcza taka zupa, jak ogórkowa, nie za ciężka, orzeźwiająca w smaku.
Kiszone ogórki dostępne są cały rok, a przy tym są bardzo zdrowe, zatem możemy się cieszyć ich smakiem zarówno zimą, jak i latem. To kolejny smak z dzieciństwa i typowo słowiańska specjalność :)
500 g przecieru z
kiszonych ogórków1
marchewka1
cebula4 - 6
ziemniaków100 ml gęstej kwaśnej
śmietany1 łyżka
maki pszennejsól i
pieprz do smaku1 ząbek
czosnkukoperek2 łyżki
olejuuwaga: jeśli lubicie zupy na
mięsie / nie jesteście wegetarianami, można zupę ugotować na 2-4 skrzydełkach
kurczaka. Ja wolę wersję wege.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na
oleju w garnku, aż będzie szklista. Dodajemy przecier
ogórkowy, mieszamy.
Ogórki z
cebulą zalewamy 1,5 litra wrzącej
wody.Dodajemy obraną startą na tarce (duże oczka)
marchewkę oraz ząbek
czosnku.Jeśli chcemy
mieć zupę na
mięsie, dodajemy teraz także
skrzydełka kurczaka. Gotujemy, aż
ogórki będą miękkie.W tym samym czasie obieramy i drobno kroimy
ziemniaki. Gotujemy je w osobnym garnku, w osolonej wodzie. Ugotowane
ziemniaki dodajemy do zupy ogórkowej.(Dlaczego? Ponieważ moja babcia mówiła, że
ziemniaki nigdy nie ugotują się do miękkości w kwaśnej zupie, jak ogórkowa czy kapuśniak.)
Śmietanę mieszamy z
mąką, dodajemy trochę gorącej zupy, mieszamy- dzięki temu
śmietana się nie zważy. Zupę zaprawiamy
śmietaną i gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku
solą i
czarnym pieprzem oraz wsypujemy posiekany
koperek - ilość w g. uznania.