ßßß Cookit - przepis na Tort makowy espresso

Tort makowy espresso

nazwa

Wykonanie

Torty to moje ulubione ciasta. Największą wagę przywiązuje do ich treści - staram się, żeby były smaczne, w żadnym razie mdłe i straszliwie słodkie, jak te z lukrem.
Składniki na ciasto biszkoptowe-makowe (na dwa płaty)
5 jaj
3 łyżki sypkiego maku zmielonego w młynku do kawy
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru
1/4 szklanki gorącej wody
szczypta soli
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Otwieramy tortownicę (średnica 24 cm), układamy papier do pieczenia tylko na spód i zaciskamy obręczą. Boków nie smarujemy a papier, jeśli matowy, przesmarujmy odrobiną oleju. Ubijamy białka z dodatkiem soli na sztywno, dosypując pod koniec dwie łyżeczki cukru. Do żółtek wsypujemy resztę cukru i gorącą, prawie wrzącą wodę i ubijamy. Łączymy masę żółtkową z białkową i dodajemy do nich, partiami, wymieszane mąki ze zmielonym makiem (warto przygotować mieszaninę sypkich składników nieco wcześniej), delikatnie mieszając łyżką. Puszystą masę przekładamy do tortownicy i szybko wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
Składniki na biszkopt kakaowy (jeden płat)
3 jaja
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej nesca espresso
1 łyżka mąki tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
szczypta soli
Wykonanie
Postępujemy identycznie, jak w poprzednim przepisie na biszkopt makowy, z tą różnicą, że zamiast maku, mieszamy z mąką kawę i kakao.
Masa makowa - składniki
4 łyżki zmielonego maku w młynku do kawy
1, 5 szklanki wody
3 łyżki cukru pudru
pół opakowania budyniu czekoladowego
1 łyżeczka maki pszennej
1 żółtko
100 gram posiekanych migdałów (migdały parzymy we wrzątku, usuwamy skórki, osuszamy i siekamy na drobno)
kilka kropel esencji lub olejku migdałowego
250 gram masła (może być masło roślinne - sprawdza się w kremach do tortu masło roślinne słynne z Kruszwicy)
Wykonanie masy makowej
Zalewamy zmielony mak szklanką wrzącej wody (wodę można zastąpić mlekiem, tak jak w każdym budyniu, ale ono lubi się przypalać, zwłaszcza z dodatkiem kaszy, czy maku) i na bardzo małym ogniu prażymy około 10 minut. W razie potrzeby można dolać wody, gdyby stawał się zbyt gęsty. W pół szklanki zimnej wody rozrabiamy budyń kakaowy z mąką - najpierw w małej ilości wody, unikając grudek a potem dolewamy resztę wody). Mieszaninę wlewamy do maku i mieszamy, pozostawiając chwilę na ogniu. Gdyby masa była zbyt gęsta, ze łyżką ciężko ją mieszać - wystarczy dodawać stopniowo wodę i mieszać, aż się nieco rozrzedzi. Zaraz po odstawieniu dodajemy do budyniu makowego jedno żółtko i dokładnie mieszamy. Kiedy budyń ostygnie, dodajemy go porcjami do masła, wcześniej zmiksowanego z cukrem pudrem. Pod koniec wyrabiania masy dodajemy posiekane migdały i kilka kropel olejku migdałowego.
Poncz
300 ml wystudzonej kawy rozpuszczalnej nesca espresso (na ta ilość wystarczą 3 łyżeczki kawy + 2 łyżeczki cukru)
Wystudzony biszkopt makowy kroimy na dwa krążki, z których jeden układamy na paterze i nasączamy kawowym ponczem. Przed wyłożeniem kremu makowego, smaruje płat biszkoptu cienką warstwą powideł śliwkowych (nie są słodkie i odpowiednio kwaskowe, co zrównoważy smak tortu). Układam kakaowy krążek, nasączam, smaruję cieniutko powidłami i ponownie wykładam masę makową. Przykrywam ostatnim makowym krążkiem, którego także nasączam. Pozostałym kremem makowym przeciągam po bokach tortu a na wierzchu robię polewę według przepisu na polewę kakaową . Jestem fanką makowych specjałów a przepis na tort makowy espresso, zrodził się w mojej głowie, z myślą o zbliżających się Świętach Bożego Narodzenia, podczas których, nie wyobrażam sobie ich braku. Połączenie aromatycznej kawy espresso ze smakami maku i migdałów to uczta dla podniebienia, przynajmniej tak twierdzą bliscy i znajomi. Spróbuj koniecznie! Strasznie dużo tej paplaniny, ale ciasto nie sprawia trudności a efekt jest wart zachodu. Wierzch ciasta można dowolnie dekorować. Zamiast polewy można użyć kremu makowego i przybrać ulubionymi dodatkami lub posypać solidnie tartą czekoladą, na przykład w dwóch kolorach.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2012/12/tort-makowy-espresso.html