Wykonanie
Torty to moje ulubione ciasta. Największą wagę przywiązuje do ich treści - staram się, żeby były smaczne, w żadnym razie mdłe i straszliwie słodkie, jak te z lukrem.Składniki na ciasto
biszkoptowe-
makowe (na dwa płaty)5 jaj3 łyżki sypkiego
maku zmielonego w młynku do
kawy2 łyżki
maki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej tortowej4 łyżki
cukru1/4 szklanki gorącej
wodyszczypta
soliNastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Otwieramy tortownicę (średnica 24 cm), układamy papier do pieczenia tylko na spód i zaciskamy obręczą.
Boków nie smarujemy a papier, jeśli matowy, przesmarujmy odrobiną
oleju. Ubijamy
białka z dodatkiem
soli na sztywno, dosypując pod koniec dwie łyżeczki
cukru. Do
żółtek wsypujemy resztę
cukru i gorącą, prawie wrzącą
wodę i ubijamy. Łączymy masę
żółtkową z
białkową i dodajemy do nich, partiami, wymieszane
mąki ze zmielonym
makiem (warto przygotować mieszaninę sypkich składników nieco wcześniej), delikatnie mieszając łyżką. Puszystą masę przekładamy do tortownicy i szybko wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut.Składniki na
biszkopt kakaowy (jeden płat)3
jaja1 łyżka
kakao1 łyżka
kawy rozpuszczalnej nesca
espresso1 łyżka
mąki tortowej1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukruszczypta
soliWykonaniePostępujemy identycznie, jak w poprzednim przepisie na
biszkopt makowy, z tą różnicą, że zamiast
maku, mieszamy z
mąką kawę i
kakao.Masa makowa - składniki4 łyżki zmielonego
maku w młynku do
kawy1, 5 szklanki
wody3 łyżki
cukru pudrupół opakowania budyniu
czekoladowego1 łyżeczka
maki pszennej1
żółtko100 gram posiekanych
migdałów (
migdały parzymy we wrzątku, usuwamy skórki, osuszamy i siekamy na drobno)kilka kropel esencji lub
olejku migdałowego250 gram
masła (może być
masło roślinne - sprawdza się w kremach do
tortu masło roślinne słynne z Kruszwicy)Wykonanie masy makowejZalewamy zmielony
mak szklanką wrzącej
wody (
wodę można zastąpić
mlekiem, tak jak w każdym budyniu, ale ono lubi się przypalać, zwłaszcza z dodatkiem
kaszy, czy
maku) i na bardzo małym ogniu prażymy około 10 minut. W razie potrzeby można dolać
wody, gdyby stawał się zbyt gęsty. W pół szklanki zimnej
wody rozrabiamy
budyń kakaowy z
mąką - najpierw w małej ilości
wody, unikając grudek a
potem dolewamy resztę
wody). Mieszaninę wlewamy do
maku i mieszamy, pozostawiając chwilę na ogniu. Gdyby masa była zbyt gęsta, ze łyżką ciężko ją mieszać - wystarczy dodawać stopniowo
wodę i mieszać, aż się nieco rozrzedzi. Zaraz po odstawieniu dodajemy do budyniu
makowego jedno
żółtko i dokładnie mieszamy. Kiedy
budyń ostygnie, dodajemy go porcjami do
masła, wcześniej zmiksowanego z
cukrem pudrem. Pod koniec wyrabiania masy dodajemy posiekane
migdały i kilka kropel
olejku migdałowego.Poncz300 ml wystudzonej
kawy rozpuszczalnej nesca
espresso (na ta ilość wystarczą 3 łyżeczki
kawy + 2 łyżeczki
cukru)Wystudzony
biszkopt makowy kroimy na dwa krążki, z których jeden układamy na paterze i nasączamy
kawowym ponczem. Przed wyłożeniem kremu
makowego, smaruje płat
biszkoptu cienką warstwą
powideł śliwkowych (nie są słodkie i odpowiednio kwaskowe, co zrównoważy smak
tortu). Układam
kakaowy krążek, nasączam, smaruję cieniutko powidłami i ponownie wykładam masę
makową. Przykrywam ostatnim makowym krążkiem, którego także nasączam. Pozostałym kremem makowym przeciągam po bokach
tortu a na wierzchu robię polewę według przepisu na polewę
kakaową . Jestem fanką makowych specjałów a przepis na tort makowy
espresso, zrodził się w mojej głowie, z myślą o zbliżających się Świętach Bożego Narodzenia, podczas których, nie wyobrażam sobie ich braku. Połączenie aromatycznej
kawy espresso ze
smakami maku i
migdałów to uczta dla podniebienia, przynajmniej tak twierdzą bliscy i znajomi. Spróbuj koniecznie! Strasznie dużo tej paplaniny, ale ciasto nie sprawia trudności a efekt jest wart zachodu. Wierzch ciasta można dowolnie dekorować. Zamiast polewy można użyć kremu
makowego i przybrać ulubionymi dodatkami lub posypać solidnie tartą
czekoladą, na przykład w dwóch kolorach.