Wykonanie
Niektóre kupne sałatki
śledziowe są w smaku rewelacyjne, ale często są powodem kłopotów w układzie pokarmowym. Dlatego lubię
mieć pewność, jaki
majonez,
śmietanę, czy
jogurt do nich użyję i po prostu wolę przyrządzać je samodzielnie.Składniki6 płatów
śledziowych4
ogórki kiszone lub 2 świeże (bez nasion)1
papryka (może być marynowana)dowolne gotowane warzywa, na przykład
marchewka, która została z obiadu (opcjonalnie)1
czerwona cebulkapół jab łkasok z jednej
cytryny lub
limonkipół szklanki
majonezu2 łyżeczki
chrzanusól, pi eprz,
cukierPokrojone płaty
śledzi skrapiamy
sokiem z cytryny. Resztę składników rozdrabniamy, szczególnie drobno siekamy
cebulę.
Majonez miesza m y z
chrz ane m i
doda j e m y do sał
atki. Przyprawiamy według własnych upodobań
smakowych i gotowe. Potrawy z udziałem
śledzi są cennym żródłem
białka, więcej